Kategori Menu

Ala Carte (11) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (9) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (4) kuih (6) Minuman (3) Pasta (6) sayuran (6) Sotong (15) Udang (15)

Wednesday, March 5, 2014

Baked Pumpkin

Baked pumpkin.
alaa... labu bakar jer pun.

Resepi reka sendiri:
  • Pumpkin digaul dgn cinnamon ground (serbuk kayu manis), salt, honey & olive oil 
  • panaskan magic pan dgn planta dan bake la pumpkin tu smp masak.
  • masa nak makan tu, letak honey sikit. tak letak pun takpe... pon sedap jugak. ;)


Makan panas2. rasa lemak pumpkin, masin, manis, hangus2 sikit… sedapnya lahai… sampai suami request nak lagi. ok, beres darling! dgn modal RM1 dgn masak sepantas kilat sambil berjoget, pastinya takde masalah! :p

sebelum ni saya x berani mkn pumpkin sebab angin kononnya. tapi ni kan makanan sunnah… dapatkan pahala dgn makan adalah bonus besar utk pencinta makanan. ;)

Saidatina Aishah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud 
"Hai Aishah apabila kau masak gulai,  maka perbanyakkan dalamnya buah labu kerana labu itu menguatkan hati yang duka".

5 comments:

Gee® said...

Menggoda tuuuu...

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak ina, thanks sharing resepi. hehe boleh cuba buat nanti. tapikan ibu mengandung boleh ke makan benda-benda berangin gini? cuak gak kang kentut memanjang je. kuikuii tapi bagus ni, makanan sunnah kan ~~~

Suryani Ngatiman said...

Assalamualaikum kak ina
Saya terkesan dengan hadis yang kak ina kongsikan...saya nak kongsikan juga...tapi tapi...hadis ni riwayat dr siapa....saya cari2 tak jumpa, bimbang pula kalau saya kongsikan...org yang lebih 'arif' bertanya...dan saya tak tahu sumbernya...huhu..

InaAchik said...

@gee
food2 awk punya lagi menggoda :)

@sheila
waalaikumussalam... kentut la best! nikmat tu! hahahhaa...

@suryani:
waalaikumussalam...
maaf, siapa riwayatkan tu akak tak pasti...

bantal mucuk said...

Rasa sedap je labu tu...adehhh baru seminggu try diet atkins nih..tapi jiwa ku lemah tgk nasi2 dan segala jenis lauk pauk...uwaaaaaaaa