Kategori Menu

Ala Carte (8) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (8) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (4) kuih (6) Minuman (3) Pasta (6) sayuran (6) Sotong (15) Udang (15)

Friday, June 27, 2014

Menu malas super sedap - Ikan Singgang Klate Style





lauk menu malas super sedap yg dimaksudkan adalah ikan singgang + ikan rebus goreng + budu.
lala lalallaaaa tu dikecualikan. tu pelakon tambahan jer. ;)


Ikan singgang ngan ikan rebus goreng tu memang kecintaan suami. kalo 3 hari 3 malam jamu dia lauk sama pun, tetap puji isteri adalah yg terbaik! hahahaha... (senang kerja isteri)
Biasa kalau saya buat singgang n ikan rebus, saya buat byk2… 
kemudian saya masuk dlm bekas (asingkan cukup utk 1 hidangan utk setiap bekas) 
dan kasik lepak dlm esbok. Setakat 2 3 hari xder masalah. 
Kalau nk tahan lama, frozenkan. Ikan rebus/kukus tu, goreng bila nk mkn. Mmg umph!

sabtu ni moga diberi kerajinan utk masak beberapa dish utk difrozenkan utk hidangan berbuka. Biasa bulan puasa, saya mmg x suka gi param (baca pasar ramadhan). Saya dr awal kawen, biasanya utk berbuka mmg saya msk. Moga kerajinan kekal utk kaut pahala lebih tahun ni.

Dlm otak skrg, nk msk stok tomyam, daging singgang, daging hitam, kuah ikan sweet sour...
ikan singgang x dilupa.

Sebab tadi ada 2 3 orang inbox kat FB mintak resipi ikan singgang, saya tempek lah kat sini skali.
tapi ditekangkang (bukan tekangkang tp tekankan yg di-pronouns-kan dlm bahasa ganu) di sini, ini menu versi klate walaupon jamu org ganu mkn. sape suruh kawen oghe klate kan... 


RESIPI IKAN SINGGANG (Klate Style)

ikan (suka hatilah apa jenis tapi saya suka ikan tongkol) + air + lengkuas + bawang putih (mayang nipis 3 4 ulas) + cili api + cili hijau (cili hijau solok terbaik) + asam keping + belacan + garam. kemudian didihkan dgn api perlahan. dah gelegak, letak budu sesudu dua. oh, budu tu rahsia sedap oke! ;)
biarkan atas api perlahan utk beberapa ketika. sesuaikan rasa dan hidangkan!

ikan singgang ni best kalau pakej ngan ikan rebus goreng, tapi org ganu panggil ikan kukus. pelik sungguh saya, ikan tu direbus, bukan dikukus tp knape panggil ikan kukus. :p


RESIPI IKAN REBUS:

ikan + asam keping + garam. masak dgn api perlahan. siap! :)
bila nak makan, gorengkan. wallawei~

jangan gelak tgk resepinya sebab senang amat. yg susah, nk agak tahap kemasaman dan kemasinan yg sesuai. tp kalau masak dari hati dgn penuh kasih sayang disusuli zikir dan selawat pasti menghasilkan hasil yg osem! :)


SELAMAT BERPUASA SEMUA CHEF2 TERDIVA!
jom jadi tamak dan haloba kaut pahala kaum keluarga tanpa mengurangi sedikitpun pahala mereka dgn menyediakan/memasak hidangan berbuka utk mereka. 

moga RAMADHAN kali ini jauh lebih baik dari yg sebelumnya.


Wednesday, April 16, 2014

Atkins Menu: Murtabak Atkins


MURTABAK ATKINS


RESEPI **dgn konsep cari bahan2 tersembunyi ;)**
  • bancuh 2 biji telur dgn seketul sardin + bunga kobis yg disanggat + 2 biji cili api + 1/2 biji bwg besar + secubit garam + sedikit lada sulah
  • panaskan magic pan @ non-stick pan dgn butter, dan bakar/goreng tanpa minyak bancuhan. Siap! :) 





Wednesday, March 19, 2014

Breakfast & Lunch Boxes: Cheesy Egg & Grill Chicken Kampung Style





Cheesy Egg:
  • panaskan magic pan atau non-stick pan, pecahkan 2 biji telur, agak2 nak masak... letak sekeping cheese dan lipat. siap! 

Grill Chicken Kampung Style:
  • perap ayam dgn 2 ulas bawang putih, bawang besar, serai, halia, garam & kunyit sikit (semuanya tumbuk) serta olive oil.
  • panaskan magic pan dgn butter / olive oil, then kasik lepak itu ayam. setel! saya suka mkn ngan nandos sos.

    **ayam biasa saya perap malam, esok pagi just grill jer. hidangan pantas utk ber-bento ke kantor. ;)



Wednesday, March 12, 2014

Bekal ke kantor (Atkins menu) : Egg Sardine Roll & Grill Lamb




Bekalan ke kantor hari ni.
egg sardine roll for breakfast.
grill lamb + mix vege + buffalo's eye egg (hahhaaa...) for lunch.


EGG SARDINE ROLL:
resepi dah bagi. tapi takpelah.. saje taip lagi skali kot2 boleh runcing jemari montok gua nih. :p
  • 2 biji telur dibasuh, pukul dgn secubit garam dan goreng tanpa minyak dlm magic pan atau non-stick pan (letak butter atau olive oil) - siap dan ketepikan.
  • gaulkan sardin tanpa kuah dgn cili api, bawang besar (sikit), perahan limau dan sedikit cili sos/ nandos sos utk atikners.
  • ambik telur tadi, letakkan moyonis, sardin, salad, timun, tomato dan cheese... kemudian roll-kan. siap!
padahal sama jer dgn resepi Telur Sardin tu. saje gedix variasikan nama kasik boom kunun mcm... ehhhhh... ko terer la masak. padahal?! sedih! :p


GRILL LAMB:
  • perap daging kambing dgn sos tiram, lada hitam, serbuk pati ayam, garam dan olive oil.
  • saya grill dgn magic pan.


MIX VEGE:
  • panaskan sesudu olive oil, tumis sebijik garlic dan beberapa hiris bawang besar, serbuk cukup rasa maggi. kemudian masukkan sayuran, chili flakes dan oregano. gaul2 manja dan siap.

telur mata kerbau nak jugak ker resepinya?! :p



malam tadi punya dinner. pon grill lamb jugak. :)





Wednesday, March 5, 2014

Baked Pumpkin

Baked pumpkin.
alaa... labu bakar jer pun.

Resepi reka sendiri:
  • Pumpkin digaul dgn cinnamon ground (serbuk kayu manis), salt, honey & olive oil 
  • panaskan magic pan dgn planta dan bake la pumpkin tu smp masak.
  • masa nak makan tu, letak honey sikit. tak letak pun takpe... pon sedap jugak. ;)


Makan panas2. rasa lemak pumpkin, masin, manis, hangus2 sikit… sedapnya lahai… sampai suami request nak lagi. ok, beres darling! dgn modal RM1 dgn masak sepantas kilat sambil berjoget, pastinya takde masalah! :p

sebelum ni saya x berani mkn pumpkin sebab angin kononnya. tapi ni kan makanan sunnah… dapatkan pahala dgn makan adalah bonus besar utk pencinta makanan. ;)

Saidatina Aishah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud 
"Hai Aishah apabila kau masak gulai,  maka perbanyakkan dalamnya buah labu kerana labu itu menguatkan hati yang duka".