Kategori Menu

Ala Carte (9) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (8) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (4) kuih (6) Minuman (3) Pasta (6) sayuran (6) Sotong (15) Udang (15)

Friday, August 22, 2014

Resepi Mee Bandung sempoi tapi sedap! :)


 Perkenalkan MEE BANDUNG walopon dimasak di Gombak. ;)
percubaan pertama gua lepas tak puas makan umah kawan.
so mintak resepi n cuba masak sendiri walopon tak berapa nk pandai masak mee bihun segala ni...
tak sangka mudah... cepat dan lazat dimakan. 
tapi taklah sesenang masak mee megi slurp kari berapi ;)

Watak utama bersama rakan2 duet yg pastinya memeriahkan hidangan.


Ok, gua kopipes sejibik sejebon resepi kawan gua kat sini. boleh terjah IG beliau; dapurcikgusiti.

-------
Mee Bandung Damansara.. hikhik.. mee bandung ala Muar gitu. tapi x 'Muar' sangat sebab dah olah, tambah sos dll. Sorry ye org Johor. heheh. Resipi ni saya ambik kat blog2 dan diolah ikut selera saya.

RESIPI MEE BANDUNG. (utk 4/5 orang makan)

Bahan-bahan:-

  • Mee kuning
  • 1 labu besar bawang merah besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 3 sudu cili kisar
  • 2 sudu besar kacang tanah *digoreng tanpa minyak dan ditumbuk halus (yang ni saya tak buh sebab yillek)
  • 1 sudu besar udang kering (tumbuk) *kalau suka boleh lebihkan. 
  • Daging *hiris nipis dan direbus.
  • Air rebusan daging
  • Ayam /Sotong /Udang *ikut suka nak letak apa
  • Ubi keledek oren *rebus dan tumbuk/lenyek/kisar
  • Sos cili *agak2, saya main tuang je rasanya separuh botol kecik jugak.
  • Sos tiram 1 sudu besar
  • Kiub pati ayam
  • Garam, gula secukup rasa
  • Telur, Fishball, fishcake,
  • Sayur sawi *yg ni saya guna baby kailan. lupa beli sawi, lagi sedap kot! Rangup.
  • Cili padi merah/ cili besar
  • Daun sup, Limau kasturi, Bawang goreng


Cara-cara:

  • Kisar bawang dan tumis dgn cili kisar. Tumisla sampai cili masak dan wangi. Kemudian masukkan udang kering dan kacang tanah. Kacau2 bagi garing.
  • Kemudian saya buh ayam yg dipotong kecik2, dan sedikit air,  sbb x de stock daging, so air rebusan daging pun skip la. Biasanya saya letak daging, kuah rasa lagi kick!
  • Pastu kacau2 ayam sampai separuh masak bolehla tambah air utk kuah. Agak2la air tu ye.. pastu boleh buh isi keledek, kiub pati ayam, garam, gula. Juga lauk2 lain.. sotong/ udang/ fishball/ fishcake.
    kemudian pecahkan telur. Last sekali masukkan sayur, daun sup dan cili merah. Kemudian tabur bawang goreng dan perah limau kassturi di hidangan masing2. Kalau ada cili jeruk lagi best .
  • Oh ye.. sayur dan fishball/ fishcake saya rebus asing sbb x terus makan. 
*Selain ubi keledek bulih juga guna ubi kentang, utk pekatkan kuah. atau guna aje tpg jagung . pekat tp kurang kick. Setakat ni guna ubi keledek paling sedap



Friday, June 27, 2014

Menu malas super sedap - Ikan Singgang Klate Style





lauk menu malas super sedap yg dimaksudkan adalah ikan singgang + ikan rebus goreng + budu.
lala lalallaaaa tu dikecualikan. tu pelakon tambahan jer. ;)


Ikan singgang ngan ikan rebus goreng tu memang kecintaan suami. kalo 3 hari 3 malam jamu dia lauk sama pun, tetap puji isteri adalah yg terbaik! hahahaha... (senang kerja isteri)
Biasa kalau saya buat singgang n ikan rebus, saya buat byk2… 
kemudian saya masuk dlm bekas (asingkan cukup utk 1 hidangan utk setiap bekas) 
dan kasik lepak dlm esbok. Setakat 2 3 hari xder masalah. 
Kalau nk tahan lama, frozenkan. Ikan rebus/kukus tu, goreng bila nk mkn. Mmg umph!

sabtu ni moga diberi kerajinan utk masak beberapa dish utk difrozenkan utk hidangan berbuka. Biasa bulan puasa, saya mmg x suka gi param (baca pasar ramadhan). Saya dr awal kawen, biasanya utk berbuka mmg saya msk. Moga kerajinan kekal utk kaut pahala lebih tahun ni.

Dlm otak skrg, nk msk stok tomyam, daging singgang, daging hitam, kuah ikan sweet sour...
ikan singgang x dilupa.

Sebab tadi ada 2 3 orang inbox kat FB mintak resipi ikan singgang, saya tempek lah kat sini skali.
tapi ditekangkang (bukan tekangkang tp tekankan yg di-pronouns-kan dlm bahasa ganu) di sini, ini menu versi klate walaupon jamu org ganu mkn. sape suruh kawen oghe klate kan... 


RESIPI IKAN SINGGANG (Klate Style)

ikan (suka hatilah apa jenis tapi saya suka ikan tongkol) + air + lengkuas + bawang putih (mayang nipis 3 4 ulas) + cili api + cili hijau (cili hijau solok terbaik) + asam keping + belacan + garam. kemudian didihkan dgn api perlahan. dah gelegak, letak budu sesudu dua. oh, budu tu rahsia sedap oke! ;)
biarkan atas api perlahan utk beberapa ketika. sesuaikan rasa dan hidangkan!

ikan singgang ni best kalau pakej ngan ikan rebus goreng, tapi org ganu panggil ikan kukus. pelik sungguh saya, ikan tu direbus, bukan dikukus tp knape panggil ikan kukus. :p


RESIPI IKAN REBUS:

ikan + asam keping + garam. masak dgn api perlahan. siap! :)
bila nak makan, gorengkan. wallawei~

jangan gelak tgk resepinya sebab senang amat. yg susah, nk agak tahap kemasaman dan kemasinan yg sesuai. tp kalau masak dari hati dgn penuh kasih sayang disusuli zikir dan selawat pasti menghasilkan hasil yg osem! :)


SELAMAT BERPUASA SEMUA CHEF2 TERDIVA!
jom jadi tamak dan haloba kaut pahala kaum keluarga tanpa mengurangi sedikitpun pahala mereka dgn menyediakan/memasak hidangan berbuka utk mereka. 

moga RAMADHAN kali ini jauh lebih baik dari yg sebelumnya.


Wednesday, April 16, 2014

Atkins Menu: Murtabak Atkins


MURTABAK ATKINS


RESEPI **dgn konsep cari bahan2 tersembunyi ;)**
  • bancuh 2 biji telur dgn seketul sardin + bunga kobis yg disanggat + 2 biji cili api + 1/2 biji bwg besar + secubit garam + sedikit lada sulah
  • panaskan magic pan @ non-stick pan dgn butter, dan bakar/goreng tanpa minyak bancuhan. Siap! :) 





Wednesday, March 19, 2014

Breakfast & Lunch Boxes: Cheesy Egg & Grill Chicken Kampung Style





Cheesy Egg:
  • panaskan magic pan atau non-stick pan, pecahkan 2 biji telur, agak2 nak masak... letak sekeping cheese dan lipat. siap! 

Grill Chicken Kampung Style:
  • perap ayam dgn 2 ulas bawang putih, bawang besar, serai, halia, garam & kunyit sikit (semuanya tumbuk) serta olive oil.
  • panaskan magic pan dgn butter / olive oil, then kasik lepak itu ayam. setel! saya suka mkn ngan nandos sos.

    **ayam biasa saya perap malam, esok pagi just grill jer. hidangan pantas utk ber-bento ke kantor. ;)



Wednesday, March 12, 2014

Bekal ke kantor (Atkins menu) : Egg Sardine Roll & Grill Lamb




Bekalan ke kantor hari ni.
egg sardine roll for breakfast.
grill lamb + mix vege + buffalo's eye egg (hahhaaa...) for lunch.


EGG SARDINE ROLL:
resepi dah bagi. tapi takpelah.. saje taip lagi skali kot2 boleh runcing jemari montok gua nih. :p
  • 2 biji telur dibasuh, pukul dgn secubit garam dan goreng tanpa minyak dlm magic pan atau non-stick pan (letak butter atau olive oil) - siap dan ketepikan.
  • gaulkan sardin tanpa kuah dgn cili api, bawang besar (sikit), perahan limau dan sedikit cili sos/ nandos sos utk atikners.
  • ambik telur tadi, letakkan moyonis, sardin, salad, timun, tomato dan cheese... kemudian roll-kan. siap!
padahal sama jer dgn resepi Telur Sardin tu. saje gedix variasikan nama kasik boom kunun mcm... ehhhhh... ko terer la masak. padahal?! sedih! :p


GRILL LAMB:
  • perap daging kambing dgn sos tiram, lada hitam, serbuk pati ayam, garam dan olive oil.
  • saya grill dgn magic pan.


MIX VEGE:
  • panaskan sesudu olive oil, tumis sebijik garlic dan beberapa hiris bawang besar, serbuk cukup rasa maggi. kemudian masukkan sayuran, chili flakes dan oregano. gaul2 manja dan siap.

telur mata kerbau nak jugak ker resepinya?! :p



malam tadi punya dinner. pon grill lamb jugak. :)