Kategori Menu

Ala Carte (10) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (9) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (4) kuih (6) Minuman (3) Pasta (6) sayuran (6) Sotong (15) Udang (15)

Friday, September 12, 2014

Banana Cheese Spring Rolls. Resepi sempoi lenggam punyer!




Macam biasa... nama menu kasik meletops skit padahalllllll??? 
popia gulung pisang ber-cheese jer pong! ;)

Tak sangka menu simple ni bagi kesan tangkap leleh baik punya. 
Baru nk start diet... tapi takleh tahan godaan bak hang!



Resepi #akubukanchef mcm biasa, sempoi lenggam jer:
- sebab saya pakai kulit popia kecik, pisang tu saya potong2 then belah 2.
- butter cup saya potong jejari. Suka hati lah nk potong cmne.
- bentang kulit popia, letak pisang, butter, mozarella cheese. Bungkus n lekatkan ngan telur.
- panaskan non stick pan dgn sedikit minyak (nak deep fried pun boleh kot tapi saya taknak oily sgt) then goreng la spring rolls tu dgn api perlahan. - angkat n toskan dan tabur cheese. Mkn panas2... Perghhhhh~~~ 

kalo suka manis, kasik limpahkan ngan coklat sedap jugak kot... saya x suka manis. saya suka rasa lemak2 masin dari butter n cheese tu. kawan cakap makan ngan aiskrim pon sedap. 


minum ngan kopi sambil layan TV... yummyyyyy~~~





Thursday, September 11, 2014

Mee Goreng Mamak yang tak berapa nak mamak.




Kali ke-2 goreng mee semenjak jadi bini orang. 1st time dulu gagal teruk.
Jangan kutuk kata: alahai... mee goreng jer kot?! yer2... saya mmg x pandai bab menggoreng goreng ni kecuali nasi goreng bodo ngan spegeti kampung. :p
Percubaan kali ni hasilnya memberangsangkan. laki request nak lagi dan lagi...

Saya ambik resepi kat internet. tapi adalah alter2 derhaka reseipi asal sikit2.

Resepi asal Mee Goreng Mamak:

Bahan Bahan:
1 bungkus mee kuning (dibasuh dan toskan)
200 gram ayam di potong dadu
2 biji bawang besar dikisar
2 biji bawang putih dikisar
(bawang tu saya tumbuk jer)
6 tangkai lada kering dikisar (saya pakai cili giling jer)
1 sudu serbuk kari dibancuh
1 sudu kicap pekat
2 sudu sos cili
2 sudu sos tiram
2 biji telur
Segenggam taugeh
1/2 ikat sawi di potong
Garam secukup rasa
Serbuk perasa (jika perlu)

Cara-cara
1. Tumiskan bawang besar, bawang putih & lada kering yang telah di kisar.
2. Bila sudah naik bau, masukkan serbuk kari yang telah di bancuh dengan sedikit air.
3. Apabila sudah naik bau dan minyak, masukkan ayam (atau udang/daging etc) dan gaulkan sehingga masak.
4. Masukkan kicap pekat, sos cili dan sos tiram. Taburkan garam / serbuk perasa (kiub ayam) secukup rasa.
5. Masukkan mee kuning dan gaulkan sehingga masak. Apabila wap sudah mula keluar dari celah-celah mee, besarkan api, kaiskan mee ke tepi dan segera pecahkan telur di bahagian tengah kuali dan kocakkan. Apabila telur agak masak gaulkan telur dan mee serta masukkan sayur sawi dan tauge.
6. Apabila sayur sawi sudah layu, matikan api.



duetkan mee goreng dgn keropok keping n cili jeruk. baru wallaweiiiii... 





Friday, August 22, 2014

Resepi Mee Bandung sempoi tapi sedap! :)


 Perkenalkan MEE BANDUNG walopon dimasak di Gombak. ;)
percubaan pertama gua lepas tak puas makan umah kawan.
so mintak resepi n cuba masak sendiri walopon tak berapa nk pandai masak mee bihun segala ni...
tak sangka mudah... cepat dan lazat dimakan. 
tapi taklah sesenang masak mee megi slurp kari berapi ;)

Watak utama bersama rakan2 duet yg pastinya memeriahkan hidangan.


Ok, gua kopipes sejibik sejebon resepi kawan gua kat sini. boleh terjah IG beliau; dapurcikgusiti.

-------
Mee Bandung Damansara.. hikhik.. mee bandung ala Muar gitu. tapi x 'Muar' sangat sebab dah olah, tambah sos dll. Sorry ye org Johor. heheh. Resipi ni saya ambik kat blog2 dan diolah ikut selera saya.

RESIPI MEE BANDUNG. (utk 4/5 orang makan)

Bahan-bahan:-

  • Mee kuning
  • 1 labu besar bawang merah besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 3 sudu cili kisar
  • 2 sudu besar kacang tanah *digoreng tanpa minyak dan ditumbuk halus (yang ni saya tak buh sebab yillek)
  • 1 sudu besar udang kering (tumbuk) *kalau suka boleh lebihkan. 
  • Daging *hiris nipis dan direbus.
  • Air rebusan daging
  • Ayam /Sotong /Udang *ikut suka nak letak apa
  • Ubi keledek oren *rebus dan tumbuk/lenyek/kisar
  • Sos cili *agak2, saya main tuang je rasanya separuh botol kecik jugak.
  • Sos tiram 1 sudu besar
  • Kiub pati ayam
  • Garam, gula secukup rasa
  • Telur, Fishball, fishcake,
  • Sayur sawi *yg ni saya guna baby kailan. lupa beli sawi, lagi sedap kot! Rangup.
  • Cili padi merah/ cili besar
  • Daun sup, Limau kasturi, Bawang goreng


Cara-cara:

  • Kisar bawang dan tumis dgn cili kisar. Tumisla sampai cili masak dan wangi. Kemudian masukkan udang kering dan kacang tanah. Kacau2 bagi garing.
  • Kemudian saya buh ayam yg dipotong kecik2, dan sedikit air,  sbb x de stock daging, so air rebusan daging pun skip la. Biasanya saya letak daging, kuah rasa lagi kick!
  • Pastu kacau2 ayam sampai separuh masak bolehla tambah air utk kuah. Agak2la air tu ye.. pastu boleh buh isi keledek, kiub pati ayam, garam, gula. Juga lauk2 lain.. sotong/ udang/ fishball/ fishcake.
    kemudian pecahkan telur. Last sekali masukkan sayur, daun sup dan cili merah. Kemudian tabur bawang goreng dan perah limau kassturi di hidangan masing2. Kalau ada cili jeruk lagi best .
  • Oh ye.. sayur dan fishball/ fishcake saya rebus asing sbb x terus makan. 
*Selain ubi keledek bulih juga guna ubi kentang, utk pekatkan kuah. atau guna aje tpg jagung . pekat tp kurang kick. Setakat ni guna ubi keledek paling sedap



Friday, June 27, 2014

Menu malas super sedap - Ikan Singgang Klate Style





lauk menu malas super sedap yg dimaksudkan adalah ikan singgang + ikan rebus goreng + budu.
lala lalallaaaa tu dikecualikan. tu pelakon tambahan jer. ;)


Ikan singgang ngan ikan rebus goreng tu memang kecintaan suami. kalo 3 hari 3 malam jamu dia lauk sama pun, tetap puji isteri adalah yg terbaik! hahahaha... (senang kerja isteri)
Biasa kalau saya buat singgang n ikan rebus, saya buat byk2… 
kemudian saya masuk dlm bekas (asingkan cukup utk 1 hidangan utk setiap bekas) 
dan kasik lepak dlm esbok. Setakat 2 3 hari xder masalah. 
Kalau nk tahan lama, frozenkan. Ikan rebus/kukus tu, goreng bila nk mkn. Mmg umph!

sabtu ni moga diberi kerajinan utk masak beberapa dish utk difrozenkan utk hidangan berbuka. Biasa bulan puasa, saya mmg x suka gi param (baca pasar ramadhan). Saya dr awal kawen, biasanya utk berbuka mmg saya msk. Moga kerajinan kekal utk kaut pahala lebih tahun ni.

Dlm otak skrg, nk msk stok tomyam, daging singgang, daging hitam, kuah ikan sweet sour...
ikan singgang x dilupa.

Sebab tadi ada 2 3 orang inbox kat FB mintak resipi ikan singgang, saya tempek lah kat sini skali.
tapi ditekangkang (bukan tekangkang tp tekankan yg di-pronouns-kan dlm bahasa ganu) di sini, ini menu versi klate walaupon jamu org ganu mkn. sape suruh kawen oghe klate kan... 


RESIPI IKAN SINGGANG (Klate Style)

ikan (suka hatilah apa jenis tapi saya suka ikan tongkol) + air + lengkuas + bawang putih (mayang nipis 3 4 ulas) + cili api + cili hijau (cili hijau solok terbaik) + asam keping + belacan + garam. kemudian didihkan dgn api perlahan. dah gelegak, letak budu sesudu dua. oh, budu tu rahsia sedap oke! ;)
biarkan atas api perlahan utk beberapa ketika. sesuaikan rasa dan hidangkan!

ikan singgang ni best kalau pakej ngan ikan rebus goreng, tapi org ganu panggil ikan kukus. pelik sungguh saya, ikan tu direbus, bukan dikukus tp knape panggil ikan kukus. :p


RESIPI IKAN REBUS:

ikan + asam keping + garam. masak dgn api perlahan. siap! :)
bila nak makan, gorengkan. wallawei~

jangan gelak tgk resepinya sebab senang amat. yg susah, nk agak tahap kemasaman dan kemasinan yg sesuai. tp kalau masak dari hati dgn penuh kasih sayang disusuli zikir dan selawat pasti menghasilkan hasil yg osem! :)


SELAMAT BERPUASA SEMUA CHEF2 TERDIVA!
jom jadi tamak dan haloba kaut pahala kaum keluarga tanpa mengurangi sedikitpun pahala mereka dgn menyediakan/memasak hidangan berbuka utk mereka. 

moga RAMADHAN kali ini jauh lebih baik dari yg sebelumnya.


Wednesday, April 16, 2014

Atkins Menu: Murtabak Atkins


MURTABAK ATKINS


RESEPI **dgn konsep cari bahan2 tersembunyi ;)**
  • bancuh 2 biji telur dgn seketul sardin + bunga kobis yg disanggat + 2 biji cili api + 1/2 biji bwg besar + secubit garam + sedikit lada sulah
  • panaskan magic pan @ non-stick pan dgn butter, dan bakar/goreng tanpa minyak bancuhan. Siap! :)