Kategori Menu

Ala Carte (11) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (9) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (6) kuih (6) Minuman (3) Pasta (7) sayuran (6) Sotong (15) Udang (15)

Monday, November 17, 2014

Resepi Spageti Aglio Olio




Seumur hidup tak pernah makan Spageti Aglio Olio ni.
Sekali last week ngidam nk masak, yer... ngidam nk masak, bukan nak makan. hehehe...

Komen juri tak bertauliah;
"Terbaik isteri! rasa pedas... rasa garlic... rasa spice... semua rasa! nanti suami nak lagi!"
amboikan... lelaki yg asalnya selera very da village tetiba dah tersuka pasta segala. gud2... senang kerja isteri! ;)


Bahan2:
  • 1/2 paket spageti direbus
  • 10-12 ekor udang 
  • 1/2 cawan air.
  • sedikit serbuk pati ayam
  • 2 sudu makan mentega
  • 2 sudu minyak zaitun
  • 5 ulas bawang putih (cincang halus)
  • 3 - 5 biji cili api (dicincang halus)
  • 1 biji cili merah atau hijau (dicincang)
  • daun ketumbar + daun sup (dihiris)
  • beberapa biji tomato ceri (belah 4)
  • sedikit lada hitam (ditumbuk)
  • garam secukup rasa.
  • thyme , oregano, n chili flakes



Cara masak:

  1. Rebus kulit udang dgn sedikit air dan serbuk pati ayam.
  2. Panaskan mentegadan gorengkan udang sebentar. Angkat dan ketepikan.
  3. Dengan menggunakan kuali yg sama, panaskan minyak zaitun dan tumiskan bawang putih dan cili api dan cili hijau/merah. Goreng sehingga kekuningan dan kemudian masukkan stok udang tadi.
  4. Kemudian masukkan spageti, lada hitam, garam, tomato dan terus tutup api.
  5. Masukkan daun ketumbar dan daun sup, thyme, oregano n chili flakes. kacau rata. siap!


Monday, November 10, 2014

Syurbah Kambing


1st time makan syurbah ni, Ustazah Usrah yang masakkan. Ulang tayang makan untuk kali ke-2, ke-3, ke-4, ke-5 dan seterusnya pun Ustazah Usrah jugak yang masakkan. Sampai kitorang panggil syurbah ni Syurbah Mahabbah (Mahabbah = cinta & kasih sayang). Mahabbah dari murobbiah untuk mutarobbi beliau. Kira Lamb syurbah ni signature dish Ustazah la... :)

Syurbah ni Bubur Arab yang Ustazah belajar daripada kenalan baik beliau dr Algeria.
Saya kira macam beef stew gitula.
Syurbah sedap dimakan bersama roti perancis n salatah.

Tiap kali Ustazah masakkan syurbah ni, mesti berkobar-kobar perasaan nak mencuba tapi dalam masa sama takut tak sedap sebab Ustazah dah letakkan piawaian sedap ia tu sangat tinggi.  Tapi semalam saya cuba jugak masakkan syurbah ni dan Alhamdulillah, menambah-nambah suami makan.


Di sini saya kopipes resepi dari Ustazah Usrah saya, Ustazah Zaimah Yaha:

Resepinya agak mudah kerana melibatkan bahan yang kita guna kecuali satu bahan yang disebut "bulgur"(wheatmeal). Bahan ini rata2 ada dijual di mana2 kedai Arab.

Bahan2
  1. 1 paket kambing (lamb)
  2. 1 biji bawang besar - dipotong 6 @ 8
  3. 1 biji tomato - dipotong 6 @ 8
  4. 1 biji karot - dipotong sederhana besar
  5. 1 biji kentang - dicincang halus 
  6. 1/2 ikat daun ketumbar - dipotong halus/sederhana
  7. 1 tin kecil tomato
  8. 1 sudu kecil lada hitam
  9. 3-5 sudu makan serbuk lada hitam
  10. 5-6 biji cili padi (bg yg suka pedas)
  11. 2-3 sudu minyak masak
  12. Garam dan gula secukup rasa
  13. 1/2 cawan bulgur (saya tak letak sebab takde)
  14. 5-6 cawan air masak panas
  15. 1 tin kacang kuda (dibuang airnya)



Cara Memasak.
  • Bersihkan kambing dan potong ikut saiz yang dikehendaki (kecil/sedang/besar)
  • Masukkan semua bahan (1 - 12) ke dalam periuk tanpa digaul. Tutup periuk dan jerang di atas api sederhana 
  • Biarkan sehingga mendidih dan keluar aroma. Buka tutup periuk dan kacau untuk sebatikan dan biarkan sebentar, kecilkan api.
  • Masukkan air masak panas, bulgur dan kacang kuda.
  • Tutupkan semula periuk dan biarkan mendidih antara 45m - 1 jam di atas api yang sederhana.



Setiap orang inginkan makanan yang lazat dan sedap. Apa rahsianya?
*Air tangan tukang masak yang memasak dengan hati yang penuh kasih sayang.
*Masakan yang dimasak diadun dengan zikir dan doa serta niat yang ikhlas agar makanan yang halal ini toyyiban untuk semua yang memakannya.
*Kacau masakan mengikut pusingan tawaf.(petua makanan sedap) 



 Antara bahan-bahannya tapi kentang tu tak menepati piawaian. sepatutnya potong kecik lagi supaya ia hancur dan memekatkan kuah sehingga kewujudannya tidak disedari. ;)
Bulgur pun saya tak letak sebab yillek. Ok jer kalau takde pun (ikut saya punya taste lah).



Siap sedia untuk lepak atas dapur.




Thursday, October 30, 2014

Resepi Sup Ketam



Tak pernah-pernah buat sup ketam... tapi hari tu bang rumet demam dan doktor suspek denggi, so sbg bini budget solehah ni buatlah sup ketam kat suami. Resepi main taram. Sudahnya, orang demam makan tak beria mana, yang tak demam ni makan menambah. Nak pulak pakej ngan ikan kering. Baru ingat nak diet... terus pendam niat tu dalam-dalam. hehehehee...
Rupanya kata kawan kalau sup ketam untuk orang demam denggi patutnya banyakkan bawang putih dan halia tanpa banyak perisa sebab yang pentingnya nak air ketam tu... Mokcik kemain dengan akar ketumbar squid sos bagai.

Nah resepi main taram. So kira ni resepi sup ketam orang sihat. hehee... Nak ngaku sedap macam malu... tapi cubalah buat. Yang penting masak dengan kasih sayang disulami zikir dan selawat. ;)

Ini resepi untuk 2 ekor ketam.

  • tumis sebatang kulit kayu manis, 2 bunga lawang n 4 biji buah pelaga (saya guna minyak sayur), kemudian masukkan bahan tumbuk (4 ulas bawang putih, seulas bawang merah, halia) 
  • masukkan air, sup bunjut, sebatang serai dititik, kentang (potong kecik2 supaya cpt empuk), carrot, batang saderi, cili merah (dipotong), sesudu teh lada hitam (tumbuk kasar). biarkan sampai mendidih
  • dah mendidih, letak ketam, garam n gula sikit. reneh smp ketam masak. saya letak sesudu squid sos (optional)
  • nak makan tabur daun sup, daun ketumbar n perah limau.



Thursday, October 16, 2014

Resipi overnight oats yang divariasikan





Yea dah ada menu pantas dan malas buat bekalan ke kantor utk breakfast.
Terjebak lepas tengok gambar2 kengkawan kat IG.

Ni resepi versi aku bukan chef, seharusnya sempoi lenggam punya...

  • Rolled oats + plain yogurt (resepi asal suruh guna greek yogurt) + fresh milk (saya pakai susu kotak kecik dutch lady jer) + madu sikit + garam secubit dua + bebuah pilihan hati. Resepi asal jugak suruh letak chia seed tp mocik tak letak sebab takde. dah cari kat Giant n Hero, yillek. biasa ada di pasaraya glemer di bahagian organic. Ia mcm xde rasa pun sbenarnya tp ada fungsi2/kebaikan tertentu utk diet. Mocik x abis study lg so malas nk bagi ajaran sesat. 
  • Dan kasik lepak dlm esbok semalaman. 
  • Esk nk mkn, tambah fruit n susu lg kalo mahu. Kalo x mahu, takde sape marah kammo. :p


bahan2 mentah yang diperlukan.



Overnight oat ni kalo tak letak fruit boleh peram smp 4 hari tak silap. tapi kalo letak buahan, tahan 2 hari jer.

Ni sharing, saya buat beberapa eksperimen. masa memula buat tu saya buat 5 botol.
3 botol letak bebuahan; strawberry, kiwi dan anggur. yg letak kiwi tu jadi macam ada pahit2 sikit.
2 botol lagi saya tak letak bebuahan. bila nk mkn baru saya potong bebuahan letak dlm jar tu. saya rasa lagi sedap macam ni kot sebab fruit tu lebih fresh. tp terpulanglah...


saya guna botol sos spageti. nyesalnya buang separuh botol2 hari tu...


 yang ni saya overnight-kan dgn letak strawberry sekali. ok sedap. 
yang letak kiwi tu memang saya takleh telan. maybe sebab dah dua malam kot ianya lepak dalam esbok. 


yang ni dedua saya overnight-kan tanpa buah-buahan. 
pagi bila nak makan baru saya letak bebuahan. saya lebih prefer cenggini kot.
ok, yang kiri tu saya letak serbuk cinnamon (kayu manis) sikit dgn anggur. sedap. bagi satu rasa manis2 harum gitu. tak reti lag mocik nak describe.
yg kanan tu sedap! saya letak peanut butter dan mix fruits (strawberry, grapes). rasa lemak2 manis. suka2! :)



Ramai tanya sedap ker???
Ok, utk bkn pencinta oat, mocik ckp sedap pon korang xleh telan kang salahkan mocik pulok.

Utk mocik yg tekak kampungdotcomdotmy yang tidaklah in mana ngan oat ni kata sedap. Rasa mcm nestle yogurt yg enak di mkn begitu saje tu. Tp ni lg sedap sebab rolled oats bagi rasa mcm kunyah kekacang. Hehee... (rolled oat adalah lebih kasar n kurang sticky banding quick oat).
Dan yg bg pengaruh sedap jugak adalah buah buahan yg di-mix bersama. Setakat ni saya survey mcm banana n mango terbaik jer. Rajin2 lah mintak bantuan pakcik gugel dgn taip overnight oats dan korang akan jmp mcm2 versi. 

tapi makanan sihat mana ada sedap melampau kan... lalu dek tekak kira bonus ler tu. yer dok?!


Korang boleh refer mat saleh punya resipi.
diorang lagi variasi... telan air liur nengok! :)


Monday, September 29, 2014

Resepi Maggi Ketam



Semenjak megi ketam jadi viral, teringin sangat nak rasa tapi tiap kali pergi restoran megi ketam, asyik ketam nipah jer. Mocik laki bini tak lalu la pulak nak telan ketam nipah. tengok sepit dia pun dah seriau bulu roma. ;)

Finally weekend mocik cuba masak sendiri. Bermodalkan ketam rm16 hengget 2 ekor. Puas hati sebab ketam betina banyak isik! Jimat dr mkn kedai la kot kan?! Sedap pon sodapppp... 

Resepi versi aku bukan chef:
  • tumis bawang putih n bawang merah, agak kekuningan masukkan perencah maggi dan sesudu serbuk kari. Tumis smp pecah minyak. 
  • lepas tu masuk air mengikut sukatan yg diperlukan. Dah gelagak letak cili api 3 biji, serbuk/kiub pati ayam n sesudu cili sos. 
  • kemudian masukkan ketam. Bila ketam masak, angkat ketam. 
  • masukkan megi dan sayuran dan pecahkan telur kalau nak. Tp saya rasa tak pecahkan telur lagi sedap kot.
  • dah siap hidangkan megi dan letak ketam tadi. nak mkn perah limau sikit. holiau! ;) 


#megisayabrandmamee #boikotmaggi #makesapajeluahmulut