Kategori Menu

Ala Carte (11) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (9) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (6) kuih (6) Minuman (3) Pasta (6) sayuran (6) Sotong (15) Udang (15)

Thursday, October 30, 2014

Resepi Sup Ketam



Tak pernah-pernah buat sup ketam... tapi hari tu bang rumet demam dan doktor suspek denggi, so sbg bini budget solehah ni buatlah sup ketam kat suami. Resepi main taram. Sudahnya, orang demam makan tak beria mana, yang tak demam ni makan menambah. Nak pulak pakej ngan ikan kering. Baru ingat nak diet... terus pendam niat tu dalam-dalam. hehehehee...
Rupanya kata kawan kalau sup ketam untuk orang demam denggi patutnya banyakkan bawang putih dan halia tanpa banyak perisa sebab yang pentingnya nak air ketam tu... Mokcik kemain dengan akar ketumbar squid sos bagai.

Nah resepi main taram. So kira ni resepi sup ketam orang sihat. hehee... Nak ngaku sedap macam malu... tapi cubalah buat. Yang penting masak dengan kasih sayang disulami zikir dan selawat. ;)

Ini resepi untuk 2 ekor ketam.

  • tumis sebatang kulit kayu manis, 2 bunga lawang n 4 biji buah pelaga (saya guna minyak sayur), kemudian masukkan bahan tumbuk (4 ulas bawang putih, seulas bawang merah, halia) 
  • masukkan air, sup bunjut, sebatang serai dititik, kentang (potong kecik2 supaya cpt empuk), carrot, batang saderi, cili merah (dipotong), sesudu teh lada hitam (tumbuk kasar). biarkan sampai mendidih
  • dah mendidih, letak ketam, garam n gula sikit. reneh smp ketam masak. saya letak sesudu squid sos (optional)
  • nak makan tabur daun sup, daun ketumbar n perah limau.



Thursday, October 16, 2014

Resipi overnight oats yang divariasikan





Yea dah ada menu pantas dan malas buat bekalan ke kantor utk breakfast.
Terjebak lepas tengok gambar2 kengkawan kat IG.

Ni resepi versi aku bukan chef, seharusnya sempoi lenggam punya...

  • Rolled oats + plain yogurt (resepi asal suruh guna greek yogurt) + fresh milk (saya pakai susu kotak kecik dutch lady jer) + madu sikit + garam secubit dua + bebuah pilihan hati. Resepi asal jugak suruh letak chia seed tp mocik tak letak sebab takde. dah cari kat Giant n Hero, yillek. biasa ada di pasaraya glemer di bahagian organic. Ia mcm xde rasa pun sbenarnya tp ada fungsi2/kebaikan tertentu utk diet. Mocik x abis study lg so malas nk bagi ajaran sesat. 
  • Dan kasik lepak dlm esbok semalaman. 
  • Esk nk mkn, tambah fruit n susu lg kalo mahu. Kalo x mahu, takde sape marah kammo. :p


bahan2 mentah yang diperlukan.



Overnight oat ni kalo tak letak fruit boleh peram smp 4 hari tak silap. tapi kalo letak buahan, tahan 2 hari jer.

Ni sharing, saya buat beberapa eksperimen. masa memula buat tu saya buat 5 botol.
3 botol letak bebuahan; strawberry, kiwi dan anggur. yg letak kiwi tu jadi macam ada pahit2 sikit.
2 botol lagi saya tak letak bebuahan. bila nk mkn baru saya potong bebuahan letak dlm jar tu. saya rasa lagi sedap macam ni kot sebab fruit tu lebih fresh. tp terpulanglah...


saya guna botol sos spageti. nyesalnya buang separuh botol2 hari tu...


 yang ni saya overnight-kan dgn letak strawberry sekali. ok sedap. 
yang letak kiwi tu memang saya takleh telan. maybe sebab dah dua malam kot ianya lepak dalam esbok. 


yang ni dedua saya overnight-kan tanpa buah-buahan. 
pagi bila nak makan baru saya letak bebuahan. saya lebih prefer cenggini kot.
ok, yang kiri tu saya letak serbuk cinnamon (kayu manis) sikit dgn anggur. sedap. bagi satu rasa manis2 harum gitu. tak reti lag mocik nak describe.
yg kanan tu sedap! saya letak peanut butter dan mix fruits (strawberry, grapes). rasa lemak2 manis. suka2! :)



Ramai tanya sedap ker???
Ok, utk bkn pencinta oat, mocik ckp sedap pon korang xleh telan kang salahkan mocik pulok.

Utk mocik yg tekak kampungdotcomdotmy yang tidaklah in mana ngan oat ni kata sedap. Rasa mcm nestle yogurt yg enak di mkn begitu saje tu. Tp ni lg sedap sebab rolled oats bagi rasa mcm kunyah kekacang. Hehee... (rolled oat adalah lebih kasar n kurang sticky banding quick oat).
Dan yg bg pengaruh sedap jugak adalah buah buahan yg di-mix bersama. Setakat ni saya survey mcm banana n mango terbaik jer. Rajin2 lah mintak bantuan pakcik gugel dgn taip overnight oats dan korang akan jmp mcm2 versi. 

tapi makanan sihat mana ada sedap melampau kan... lalu dek tekak kira bonus ler tu. yer dok?!



Monday, September 29, 2014

Resepi Maggi Ketam



Semenjak megi ketam jadi viral, teringin sangat nak rasa tapi tiap kali pergi restoran megi ketam, asyik ketam nipah jer. Mocik laki bini tak lalu la pulak nak telan ketam nipah. tengok sepit dia pun dah seriau bulu roma. ;)

Finally weekend mocik cuba masak sendiri. Bermodalkan ketam rm16 hengget 2 ekor. Puas hati sebab ketam betina banyak isik! Jimat dr mkn kedai la kot kan?! Sedap pon sodapppp... 

Resepi versi aku bukan chef:
  • tumis bawang putih n bawang merah, agak kekuningan masukkan perencah maggi dan sesudu serbuk kari. Tumis smp pecah minyak. 
  • lepas tu masuk air mengikut sukatan yg diperlukan. Dah gelagak letak cili api 3 biji, serbuk/kiub pati ayam n sesudu cili sos. 
  • kemudian masukkan ketam. Bila ketam masak, angkat ketam. 
  • masukkan megi dan sayuran dan pecahkan telur kalau nak. Tp saya rasa tak pecahkan telur lagi sedap kot.
  • dah siap hidangkan megi dan letak ketam tadi. nak mkn perah limau sikit. holiau! ;) 


#megisayabrandmamee #boikotmaggi #makesapajeluahmulut


Friday, September 12, 2014

Banana Cheese Spring Rolls. Resepi sempoi lenggam punyer!




Macam biasa... nama menu kasik meletops skit padahalllllll??? 
popia gulung pisang ber-cheese jer pong! ;)

Tak sangka menu simple ni bagi kesan tangkap leleh baik punya. 
Baru nk start diet... tapi takleh tahan godaan bak hang!



Resepi #akubukanchef mcm biasa, sempoi lenggam jer:
- sebab saya pakai kulit popia kecik, pisang tu saya potong2 then belah 2.
- butter cup saya potong jejari. Suka hati lah nk potong cmne.
- bentang kulit popia, letak pisang, butter, mozarella cheese. Bungkus n lekatkan ngan telur.
- panaskan non stick pan dgn sedikit minyak (nak deep fried pun boleh kot tapi saya taknak oily sgt) then goreng la spring rolls tu dgn api perlahan. - angkat n toskan dan tabur cheese. Mkn panas2... Perghhhhh~~~ 

kalo suka manis, kasik limpahkan ngan coklat sedap jugak kot... saya x suka manis. saya suka rasa lemak2 masin dari butter n cheese tu. kawan cakap makan ngan aiskrim pon sedap. 


minum ngan kopi sambil layan TV... yummyyyyy~~~





Thursday, September 11, 2014

Mee Goreng Mamak yang tak berapa nak mamak.




Kali ke-2 goreng mee semenjak jadi bini orang. 1st time dulu gagal teruk.
Jangan kutuk kata: alahai... mee goreng jer kot?! yer2... saya mmg x pandai bab menggoreng goreng ni kecuali nasi goreng bodo ngan spegeti kampung. :p
Percubaan kali ni hasilnya memberangsangkan. laki request nak lagi dan lagi...

Saya ambik resepi kat internet. tapi adalah alter2 derhaka reseipi asal sikit2.

Resepi asal Mee Goreng Mamak:

Bahan Bahan:
1 bungkus mee kuning (dibasuh dan toskan)
200 gram ayam di potong dadu
2 biji bawang besar dikisar
2 biji bawang putih dikisar
(bawang tu saya tumbuk jer)
6 tangkai lada kering dikisar (saya pakai cili giling jer)
1 sudu serbuk kari dibancuh
1 sudu kicap pekat
2 sudu sos cili
2 sudu sos tiram
2 biji telur
Segenggam taugeh
1/2 ikat sawi di potong
Garam secukup rasa
Serbuk perasa (jika perlu)

Cara-cara
1. Tumiskan bawang besar, bawang putih & lada kering yang telah di kisar.
2. Bila sudah naik bau, masukkan serbuk kari yang telah di bancuh dengan sedikit air.
3. Apabila sudah naik bau dan minyak, masukkan ayam (atau udang/daging etc) dan gaulkan sehingga masak.
4. Masukkan kicap pekat, sos cili dan sos tiram. Taburkan garam / serbuk perasa (kiub ayam) secukup rasa.
5. Masukkan mee kuning dan gaulkan sehingga masak. Apabila wap sudah mula keluar dari celah-celah mee, besarkan api, kaiskan mee ke tepi dan segera pecahkan telur di bahagian tengah kuali dan kocakkan. Apabila telur agak masak gaulkan telur dan mee serta masukkan sayur sawi dan tauge.
6. Apabila sayur sawi sudah layu, matikan api.



duetkan mee goreng dgn keropok keping n cili jeruk. baru wallaweiiiii...