Kategori Menu

Ala Carte (11) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (9) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (6) kuih (6) Minuman (3) Pasta (7) sayuran (6) Sotong (15) Udang (16)

Wednesday, October 16, 2013

Atkins Menu: Veggie Omelette

Assalamualaikum bibik gojes kesayangan sekalian.

taknak taip ayat ulang tayang modal sama tiap kali taip entry baru lepas lama giler tak up entry baru: "eh, blog sape lah bersawang ni?!" *eh, tertaip! tapi ni contoh yer... contoh!

skrg ni taknaklah buat janji manis palsuku kata nak update blog anak tiri ni selalu, tapi sebab gua skrg on DIET ATKINS (jgn gelak ha... doktor suruh turunkan berat badan kalau taknak sakit lutut! adoiii... malu tau nak taip gini tapi takper ah, sharing is caring kan... ;p ), gua akan share menu2 ringkas, pantas dan tuntas versi org malas kat sini sbg perkongsian utk rakan2 diet dan sbg rujukan diri sendiri kot2 dah kurus, lupa diri... lepas tu makan lupa diri.... gemuk balik... baru hegeh2 nak diet balik, masa tu gua rujuk blog sendiri jer. :p

sebagai mukaddimah menu diet ni, gua share resipi asasi DIET ATKIN iaitu berasaskan telur paling mudah. memang ginilah weiiii, hari2 telur. sampai tahap kentut bau telur dah kekdahnya.


Veggie Omelette

  • kacau 2 biji telur dibasuh bersama sayuran pilihan (gua guna spinach dan broccoli), cili besar + cili api sikit, oregano, black pepper crush dan secubit kecil garam.
  • panaskan pan dgn sedikit olive oil (nk guna butter boleh... nak guna minyak masak cap buruh pon boleh. suka hati), dan dadarkan telur tadi dgn api perlahan.
  • dah siap dan gua ngap bersama sos nandos (sebab chili sos x halal utk atkins) bersama mayonis low carb.


ini antara menu pantas tuntas dan malas yang selalu menjadi bekal breakfast ke office. :)






8 comments:

intandayani said...

wah2..gitu skali..tp lg slera la mkn yg kosong..tp da 2 hari x DA ni

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak ina. sedapnya. terliur sheila tengok kak :)

nurul harnani said...

alamdulillah, idea bernas ni. nanie pun nak kurus gak ni. nk loss few kg .


terima kasih bg resipi mudah ni. yeayyy

sHeeMa DeaN said...

yeaaaaa.. berupdate akhirnyaa.. hehehehehhe

Alynn Othman said...

Sos nandos kat mane blh dpt ye

salina said...

Sos nandos kat giant ade...aeon big ada..

MG schmidt said...

knp cli sos xleh ea ?

Anonymous said...

SALAM SIS.. MMG TERBAIK LA MENU2 SIS NIH.. MOHON CIPLAK IDEA-IDEA UTK MENU FOR ATKINS YEA, TGH TRY DIET ATKINS NIH (5 DAYS)..