Kategori Menu

Ala Carte (11) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (9) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (6) kuih (6) Minuman (3) Pasta (7) sayuran (6) Sotong (15) Udang (16)

Monday, August 1, 2011

Kerang Bercili super sedap :)


ni peberet achik. asal gi umah kakak ipar aku, mesti request ni. gi umah mak aku pon request ni jugak... alasan: binik dia x pandai! ek eleh... kalo tanya resipi ngan dorang sure jadiknya tapi MALAS! leceh nak rebus kerang bagai... pastu nak kena kopek lagi... lagi berganda malas dia! so, aku cakap ar TAK PANDAI! heheheee...
tapi masa gi beli barang dapur kat Carefour, geram plak tengok kerang gebu2. beli la... terharu laki mak nok! hahahhaaa~~~


BAHAN2:
  • kerang - rebus - buang kulit separuh
  • 2-3 ulas bawang putih *
  • 2 bijik bawang merah saiz besar *
  • 3 bijik cili merah *
  • 2 bijik cili api *
  • sedikit halia*
  • sos tiram
  • sos cili
  • sebatang serai - titik
  • daun limau purut
  • garam - gula - pak aji kalo dah bosan rambut banyak!

CARA2:
  1. blenderkan bahan2 bertanda *
  2. panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai kering & garing
  3. masukkan sos tiram, sos cili, serai, daun limau purut, garam, dan gula
  4. masukkan kerang - kacau dan gaulkan mesra dan siap! :)


tanpa segan silu nak puji diri sendiri sambil senyum kambing... :D
nak buat lagi!!!


Salam Ramadhan buat semua... semoga kita samua diberkatiNYA dan semoga Ramadhan kali ini membawa kite sejarak mendekatiNYA... amin...

9 comments:

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

wah!kerang! =0).
fav saya tuh...
selamat berpuasa buat sis ina n hubby nya =0).
moga beroleh keberkatan,rezki melimpah ruah, kejayaan dan kebahagiaan yng berganda sempena bulan Ramadhan ini =0).

Nuridah said...

Assalamualaikum InaAchik,

berdesup akak tengok kerang tu....ish sabar2..mmg nampak sedap...akak minta izin copy resepi ya...tapi tak tau bila dpt buat....rumah akak ni bulan puasa nas & lauk pauk agak kureng sikit....ni yg sedih.Nanti akak cuba pelbagai dengan resipi lain....hehe.Tq ya for the recipe.

nur easy said...

looks nice.. tambah kacang kisar pun lg asyik ;) selamat bpuasa

LidaRahim said...

nampak menarik tertarik kerang ko mmg deboommm hehe

nanti nak try wat gak lar(nanti tu maknanya simpan resipi dulu) buatnya ntah bila huhu

Gieyana said...

wahh..menarik nok..tp mak kena pantang..huwaaa...nnt leh cuba..:)

: iNdALiNdA : said...

mmg sgt2 sdap...td da try buat..sdap yg amat! tengs for the resepi kak! ^^

Nuramalina Aziz said...

dah wat dah..hehhe...tak sabar tunggu berbuka.harap2 sedap.thanks for the recipe ya sis:)

isabella idura said...

waaahhh.. sedapnya terus jatuh cinta tgok header yang super cute tu. Bella nak try la resepi ni. Tapi my dear bella dah bella kerang yang dah kopak la.. Belasah jela..
Anyway, kak salam kenal.

http://isabellaidura.blogspot.com

-anidaothman- said...

SALAM INA, AKU DTG COPY RESEPI DR BLOQ OHSEM NI..

HABUAN BERBUKA PTG NNTI...

TQ INA ^_^