Kategori Menu

Ala Carte (11) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (9) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (6) kuih (6) Minuman (3) Pasta (7) sayuran (6) Sotong (15) Udang (16)

Thursday, August 11, 2011

Telur Bungkus



gara2 nak buat telur bungkus ni, saya berjaya sepahkan dapur ngan jayanya sampai achik cakap  

"sedap telur bungkus ni... abang nak lagi tapi tunggu sampai abang kuat sikit..."

"kenapa?"

"sebab kite tak larat nak kemas dapur yg berkecah giler!"

hehehheheee... mana tak nya...
1kuali utk goreng daging cincang sampai kering air
pastu guna kuali lain utk tumis bawang segala utk buat inti tu plak.
guna ceper utk buat telurnya... sekali telurnya hangus sebab lupa nak kecikkan api. 
terus tukar kuali lain utk buat telurnya lagi sekali.
see... 4 bijik kuali utk sebijik telur bungkus! hahahahhaaaa... mau tak serik mamat tu!
sila jangan contohi perkara di atas yer puan2 gojes sekalian...


RESIPI ASAL: My Resipi
  • Daging cincang - anggaran segenggam tgn dewasa
  • Mix veggie - saya guna carrot, kacang panjang, capsicum & tomato (dipotong dadu/potong kecik2)
  • 1 biji bawang besar - saya guna bawang merah bersaiz besar :)
  • 2 biji bawang putih - dicincang kasar
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap - saya tak letak
  • 2 biji telur - dipukul sedikit
  • Garam & gula - secukup rasa
  • Lada sulah - secukup rasa
  • Minyak utk menumis 

Cara-cara:
  1. Perap daging cincang bersama-sama dgn garam, gula & lada sulah dlm 10-15minit. Kemudian goreng daging t'sebut (goreng di sini maksudnya goreng tanpa minyak)
  2. tumis bawang putih + merah sampai garing, then masukkan daging tadi. 
  3. kemudian masukkan kesemua sos 3-4 beradik tu.Kacau sampai sebati.
  4. Kemudian masukkan sayuran. dah agak sayuran tu masak, tutup la api. kira siap ler ni intinya.
  5. Dalam kuali lain, panaskan sedikit minyak & tuangkan telur yg dipukul. Seratakan telur ditepi kuali supaya boleh meliputi daging tadi.
  6. Letak daging cincang yg tlh dimasak ditengah2 kuali.Lipat telur t'sebut & letak piring. T'langkupkan kuali & telur bungkus sedia dihidang.SIAP!!!


 Juadah berbuka di Ramadhan ke-9. makan bersama Daging Singgang.


10 comments:

nur easy said...

marveles ah ;)

~~zaa~~ said...

mantop! zaa nok buat la petang ni hehehe nanti zaa update kat blog! wuhuuuuu!!

eMMe said...

risau la tak jadi bungkus nye, hehehehe......kalo tak cube mane nak taukan, heheheh...

Fyda Rahim said...

ya Ampun.. sdpnye sy tgk.. memanjang terliur.. hari tu dah amek resepi akak.. da bt..

Mama Ida said...

I LIKE.....

Heldamelissa said...

woww best nie...bleh cuba nanti..

AIN NAZRI said...

dan kali nie.. aku nak try resepi ni plak.. tetiba nampak mcm sedappp sangat

Shu Shinju said...

like2..

harnidahussin said...

salam..
hi! sy wat telur bungkus tak goreng daging dulu...tumis terus jer..then masuk daging kacau sampai kering...boleh tambah air kalau takut daging liat tak cukup masak...hihi..takder ler pakai banyak kuali...

InaAchik said...

nur easy:
memang beb

zaa:
update tau! tunjuk bukti! hehehe

emme:
x jadi bungkus, ko tompok jer intinya atas telur me... hahahaha

fyda:
erk? resipi ape? best tak best tak?

mama ida:
mekasihhhhhhhhhhh...

heldamelissa:
silakan2... nanti share tau hasilnya!

ain:
ko ni pengaruh baby jugak neh...

shu:
xkan LIKE saje... buatla. nanti tag akak k...

harnida:
pon boleh tapi saje gdik nak sepah2 kan dapur sebab ade org tlg kemaskan. hehehe... boley gitu???