Kategori Menu

Ala Carte (11) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (9) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (6) kuih (6) Minuman (3) Pasta (7) sayuran (6) Sotong (15) Udang (16)

Tuesday, August 2, 2011

Ramadhan Day 1 ~ Ikan Sweet Sour + Udang Goreng Bersambal


ni lauk pauk berbuka semalam. awal2 puasa ni semangat ler masak... cer tunggu cer tengok akhir2 puasa nanti. aku rasa, kecik ati periuk belanga kesayangan tu. takper2, kite masak selagi rajin ni. boleh bolot pahala secara berganda! sediakan makanan untuk orang lain berbuka, pahalanya sama banyak ngan pahala orang yang berpuasa tu. yeaaaaaaaa... aku kan memanh tamak! :p



 ~IKAN SELAR SWEET SOUR~


1st time wak2 bijak masak sweet sour. dan achik 2 3 4 5 6 7 8 kali duk puji sedap. puji ikhlas atau puji amek hati binik dia aku pon tak pasti. hanya dia jer yang tahu... hehehhee...



Bahan2:
  • ikan - suka ati la nak mkn ikan ape. aku guna ikan selar
  • 1 biji bawang besar - potong dadu
  • 2 -3 ulas bawang putih - cincang
  • i inci halia - potong dadu
  • sos tomato + sos cili + sos tiram (sukatan tu agak2 la...)
  • tomato (aku pakai tomato kecik2 comel - belah 2)
  • timun - potong dadu
  • cili merah 1 biji + cili hijau 1 biji - potong bulat (patutnya pakai capsicum tapi belasah jerle...)
  • garam + gula
  • sedikit air

Cara Memasak:
  1. ikan - lumur garam + kunyit - goreng dan ketepikan
  2. tumis bawang putih + merah dan halia sampai naik bau
  3. masukkan segala mak nenek sos tu dan masukkan sedikit air
  4. masukkan timun + cili merah + cili hijau + garam + gula > sesuaikan rasa
  5. last sekali masukkan tomato. didihkan jap then siap sos nya
  6. tuangkan atas ikan yg digoreng tadi... 


~Udang Goreng Bersambal~





resipi aku copy paste resipi Kerang Bercili cuma aku tukar kerang tu ngan udang. sila rujuk RESIPI Kerang Bercili Super Sedap ni yer. part kerang rebus tu aku tukar dengan udang yang digaul garam kunyit dan goreng kan sekejap > pastu masuukkan ke dalam sambal yang dah siap tu. yummmmmyyyy~ :)


4 comments:

Ibu Dhia a.k.a Miss Yan said...

yeeeaaaaa resepi da tersedia..

mintak izin copy paste ye kak n bole cube resepi ni nanti.. =)

Shu Shinju said...

yeaaahhh...kamu penyebab saya rajin di dapur...:)

thanks kak na..luv u lah...

eMMe said...

MMMM...MENGGIURKAN....HAHAHAA...

liana said...

ina...saya dah try buat & mmg sedap udang tu..cuma saya derhaka kat resepi awak tu skit jer..saya tambah kicap skit bagi nmpak gelap skit...anyway thanks coz berkongsi resepi...