Kategori Menu

Ala Carte (11) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (9) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (6) kuih (6) Minuman (3) Pasta (7) sayuran (6) Sotong (15) Udang (16)

Friday, August 12, 2011

Daging Singgang - lauk org malas yg sedap

 

mak aku kata singgang adalah masakan orang malas yg sedap. SETUJU mak!!! :)

Bahan2:

  • Daging
  • lengkuas - mayang
  • halia - mayang
  • 3-4 ulas bawang putih - mayang
  • cili kering - gunting pendek2
  • lada hitam - tumbuk kasar
  • ketumbar - tumbuk kasar
  • asam keping / gelugor
  • garam & serbuk perasa jika bosan rambut banyak :p
Cara masak:
  1. daging direbus hingga separuh empuk
  2. kemudian masukkan semua bahan lain (cam pak jerrrrrrrrrrrrrrrrrrr)
  3. sesuaikan rasa
  4. masak hingga daging betul2 empuk.

:: juadah berbuka di Ramadhan ke-9 ::

9 comments:

Gee® said...

sedapp...

ameris said...

terliorrrr wehhh cik kaki ooiii..
masam2 gitu rasanya.

Hana Soffelia said...

Owh..tgk daging singgang, terkenang raya haji. sedapnya.

Yaati Nor said...

bulan posa nie asyik tersangkut kat blog mknn je..sedap2 salam pekenalan

sHeeMa aNaK ZaHaR said...

banyak-banyak lauk.. kalau ada daging singgang lauk lain mesti tolak tepi... sedapp.sedappp...

Diana @ Melley Mey said...

menu yg gini ler yg sedaaap nie... simple tp sedaaap... suka2!!

InaAchik said...

gee:
makan menambah! :)

ameris:
masam2 tu bukak selera...

hana soffelia:
raya haji lg best... daging fresh!

yaati:
memang pon... hr2 carik resipi kalo saya ni...
salam kenal jugak wak...

sheema:
kannnnnnnnnn...

diana:
memang pon. tukar ngan ayam golek! hehehee

qemaishak said...

Teringat kampung weh tgk daging singgang ni, trus col mek request nak mkn nanti balik sebab mek buat xsama rasanya ngan kita buat sendiri...

Salam kenal..blogwalking cari resepi simple tapi sedap hihi

yatt said...

janji sedap... memang sesuai la utk org malas mcm saya :) btw thanks for the resepi tak pernah buat pun... nak buat la lepas ni..hihi