Kategori Menu

Ala Carte (11) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (9) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (6) kuih (6) Minuman (3) Pasta (7) sayuran (6) Sotong (15) Udang (16)

Tuesday, August 9, 2011

Resipi AYAM PERCIK Kelantan versi KL super senang! :)


duk umah atas langit takder laman nak hidupkan unggun api jangan jadikan halangan untuk makan ayam percik. ini ayam percik versi KL bakar2 atas dapur gas. walopon versi KL, asal keturunan ayam percik ni tetap dari KELATE sebab mek kelate yang buat! hehehheee...



RESIPI:
(kali ni malas nak tulis bahan. kita main carik bahan tersembunyi yer... baru cergas minda! hehehee...)
  • memula ayam tu basuh sampai pucat ;p... gaul garam + kunyit + bawang putih + halia + sekeping asam keping...
  • then rebus bersama santan dan air. rebus sampai masak yer... dah masak, setel dulu pasal ayam ni... kite buat kuah perciknya pulak.
  • untuk kuah percik tu, blend kan 2-3 biji bwg merah saiz besar + 1-2 btg serai + 2-3 ulas bwg putih + seketul halia sebasa ibu jari aku + seketul kunyit hidup sampai lumat.
  • masukkan bahan2 yg di blend tadi ke dalam santan + air, letak cili boh atau cili giling 1-2 sudu, garam dan gula. juga jangan lupa letakkan sekeping dua asam keping. kacau di atas api hingga menggelegak.
  • dah siap kuah n ayam rebus tadi... masa untuk memanggang versi KL iaitu: panaskan pan atas dapur gas, letak ayam yg dah siap direbus dan curahkan kuah percik menggunakan api yg sedehana besar.

untuk RESIPI BERILUSTRASI (bergambar la...) BAGI pemahaman yang lebih mendalam, sila RUJUK SINI.





biasa masak ciput2 jerk. yer, mak adalah failed kalo masak secara pukal yu... tapi kali ni berjaya wak percik sekor ayam. tapi ayam sekarang, sekor 15 hengget kurus kering! serba serbi mencekik la kekdahnya... nyampah!


6 comments:

++eden|essey++ said...

ina....kuah percik tuh kan nk pkai santan + air yg rebus ayam tuh ke atau buat yg baru punya...tq

InaAchik said...

eden|essey:
buat baru punyer...
so santan nya, 1 bahagian utk rebus ayam dan ade bahagian utk buah kuah perciknya

ana apez said...

thanks ina.. soklan yg kat atas tu baru ana nak tanya. hehehe bley cuba buat time raya nnti.

bulan pose ana x masak sebab slalu berbuka sorang diri di ofis. suami jaoh dari mata. :(

Diana @ Melley Mey said...

sedapnya tgk ayam percik tu.... boleh cuba nnt .. kena masuk list dulu...

yanie anuar said...

ziarah n follow

kayna said...

da lama rasa nak try ayam percik. jumpa plak kat blog ina ni.. thanks.. akan try..!! InsyaALLAH