Kategori Menu

Ala Carte (11) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (9) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (6) kuih (6) Minuman (3) Pasta (7) sayuran (6) Sotong (15) Udang (16)

Tuesday, August 16, 2011

Gabungan menu berbuka yang paling hebat! oh... terngiang ngiang...

juadah berbuka di Ramadhan ke-11.
Gulai lemak cili api ketam berduet dengan daging goreng kunyit dan diiring oleh nescafe shake menjadikan ramadhan ke-11 adalah antara kenangan terindah! muakakakakkakaa...



gulai lemak cili api ketam. 
tempek gambar secara bertubi untuk sampaikan betapa sedapnya... :)
RESIPI: klik SINI


daging goreng kunyit
nak resipi jugak ker? alaa... senang jer ni... segan la plak nak bagi resipi. tapi sebab baik hati (moral: orang baik tak ngaku baik yer kengkawan), bagi lah jugak... :p

RESIPI Daging goreng kunyit:
  • gaulkan daging dengan garam dan kunyit > goreng tanpa minyak dengan api perlahan sampai daging lembut @ air kering
  • kemudian masukkan minyak > gorengkan daging tadi seketika
  • dan masukkan bawang besar atau bawang merah bersaiz besar yang dihiris sebijik 2 bersama cili merah dan cili api.
  • gorengkan seketika dan siap! 
kan dah kata senang...







12 comments:

Nuridah said...

Kak Nur tengok pun dh tergulik2...mmg sedap sekali nampaknya....huhu...sesungguhnya aku berpuasa!!

InaAchik said...

ya ampun kak nur...
tabah dan kuatkan imanmu...
hahahahaa....

Hana Soffelia said...

Eh.. sama la ina. Semalam Hana pun msk lemak ketam gak. hehe

TiNie said...

daging tu cam sodap je kak..tapi ada keconfused'an sikit..masa awal2 tu daging tu goreng tanpa minyak ke atau kena rebus sbb confused skit ngan ayat akak ni -->>gaulkan daging dengan garam dan kunyit > goreng tanpa minyak dengan api perlahan sampai daging lembut @ air kering??

InaAchik said...

hana:
oh, sedapnya ketam kan!

tinie:
ala... akak ni BM adalah fail tu yg ayat tunggang langgang cam kap lam ngo... ;)

maksud yg cuba disampaikan:
daging yg digaul garam kunyit dicampak ke dalam kuali dgn guna api perlahan > daging itu akan mengeluarkan air dari badannya sendiri > makanya biarkan ia di atas dapur itu sehinggalah air yg keluar itu mengering. jika air dah kering tapi daging tak jugak lembut, makanya tambahla sedikit air lagi...

faham tak gini?

Fyda Rahim said...

daging grg kunyit resepi ore kelate ni.. sgt2 suke.. mkn nsi panas + dging tu pon da heaven.. kn? kn? =)

InaAchik said...

fyda:
ho lah... doh kawe oghe kelate...
hehehhee...
kalo mkn ngan nasik panas gitu pon mmg masyuk abes!!!

Anonymous said...

nescafe shake mcm mane plak nk buat??hihi

InaAchik said...

anon:
nanti kite share yer...

Susie said...

sedappnnya ina...saya ni xpernah sempat nak masak...hari2 bersilat kat jalan je..jalan jemmmmm!!!!!...nyampah...

Hana Soffelia said...

Semestinya. peberet tu ketam. hehe

butique4u said...

wah sedap nyer....cantik gambar udang tu....sgt2 suke!
baru ptg ni nak try resepi nih...thanks for sharing :D