Kategori Menu

Ala Carte (11) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (9) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (6) kuih (6) Minuman (3) Pasta (7) sayuran (6) Sotong (15) Udang (16)

Wednesday, September 21, 2011

Rendang Ayam Kite...


Ini nama dia Rendang Ayam. 
kalau tak kenal rendang ayam, 
sila keluar kauuuu dari Bumi Malaysia ni sebelum kena seranah ngan rakyat jelata! :)

Umur hidup aku yang dah senja 20-an ni, tak pernah masak rendang ayam. makan tu selalu lah... pastu gugel resipi, bermacam versi resipi keluar. tapi haruslah masak cara paling senang kan... cedok resipi ni sikit... cedok resipi nun sikit... makanya kita jadi giler kuasa jadikan tu resipi sendiri!!! yeaaaaaaaa... ina dah ader resipi Rendang Ayam sendiri!!! gerekkkkkkkk sehhhhhhhhhh!!! :p

Bahan2:
  • ayam 1 ekor (aku potong kecik-kecik)
  • santan segar pekat (ni susah nak bagi kuantiti sebab aku beli yg sepeket RM2.60 - tak habis, ada baki lagi sikit)
  • 3 biji bawang merah besar *
  • 5 ulas bawang putih *
  • 4 batang serai (2 blend, 2 titik) - sajer memandai...
  • halia *
  • kunyit hidup *
  • lengkuas *
  • 10 biji cili api (better tambah kuantiti kpd 15 la baru pedas sikit) *
  • 3 sudu cili giling
  • 1 sudu kecik serbuk kari
  • daun kunyit
  • daun limau purut
  • daun pandan
  • 1 keping asam keping
  • air asam jawa
  • sedikit gula melaka
  • 2 kuntum bunga lawang + 2 biji buah pelaga (juga memandai)
  • 2 sudu kerisik
(kisar semua bahan bertanda *)

nampak tak ciput jer daun kunyit. dah la ciput, dah kering plak tu! tapi tu jer yang ada dalam simpanan. belasah la... so, aku lebihkan daun limau purut di mana kuantiti yang digunakan adalah 2 kali dari dalam gambar di atas. ;)


Cara masak:
  1. panaskan minyak, tumis bahan bahan kisar bersama cili giling, serbuk kari, bunga lawang, buah pelaga dan serai yang dititik > tumis sampai pecah minyak
  2. masukkan air asam jawa + garam dan gula melaka 
  3. masukkan ayam + santan + daun kunyit + daun limau purut + daun pandan dan kerisik
  4. masak sehingga ayam masak dan kuah kering jika mahu.
  5. dah siap dahhhhhhhh... kejap jerlah! :)

...da making off...
oh, mek wok merah seksi ni sangat berjasa!
skrg mek wok adalah jatuh dalam ketegori periuk belanga kesayangan.

 
rendang ayam gojes dimakan bersama nasi impit yang macho. oh, mereka pasangan yang sangat ideal. tapi kalo makan ngan lemang kasanova lagi meletop kot...


4 comments:

++eden|essey++ said...

seumo hidop ako pon x penah masak rendah...mmg mengidam nk try gak...tp kene tunggu lps raya la..skang mkn memcm sgt...huuhuhu..letih perot...hahaha

aku.mamalia.wanita said...

lemang kasanova...? hahaha... statement tak hengat!

Boo said...

aduh sedapnya! One of my favourite! Yeah. Abang pun suka sangat masa first time rasa. hehehe :)

IdaShazana said...

aku bukan chef ni dah ngalahkan master chef nmpaknya