Kategori Menu

Ala Carte (11) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (9) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (6) kuih (6) Minuman (3) Pasta (7) sayuran (6) Sotong (15) Udang (16)

Tuesday, September 6, 2011

Udang goreng tempoyak



di syawal ke-7:- org keje, kami laki bini masih lagi dlm mode cuti. dah cuti berlingkor jerler...
nak makan malas masak... nak makan kat luar, malas nak bersiap. oh, MALAS penyakit xder ubat! xmo xmo... harus lawan azlina! makanya melangkah ke dapur dgn seribu kemalasan. masuk dapur, bersila depan esbok study binatang dan bahan2 yg boleh dikerjakan utk santapan 2 perut yg 'comel'. ader tempoyak sebekas pemberian makcik di kampung, juga ada udang x berapa nak menggalah beberapa ekor. oke, udang goreng tempoyak cam best tapi ader ker resipi cenggini? berlari ke luar dgn penuh kerajinan menggugel resipi kot2 ade udang goreng tempoyak. sekali gugel, ader ngko!!! mmg ader! confirm tak mabuk ni!

RESIPI asal: MY RESIPI
pastu wak bijak alter kasik jadi resipi sendiri.

Bahan-bahan:

  • 10 ekor udang sederhana besar (buang janggut dan belah belakang)
  • 1 biji bawang merah tapi saiz besar cam bwg besar - hiris
  • 1 ulas bawang putih - hiris
  • sebiji cili merah - hiris
  • 6 biji cili api - hiris (aku rasa better lebihkan sikit cili api ni sebab 6 bijik x cukp pedas utk aku. pedas baru kick. agak2 nak kena buasir tu! hehehheheee)
  • 3 sudu tempoyak
  • minyak, garam dan kunyit

Cara memasak:
  1. gaul udang ngan sedikit garam dan secubit kunyit - perap seketika
  2. pansakan minyak dan tumis bahan hiris sampai kekuningan
  3. masukkan udang tadi dan gaul seketika - jangan lama sgt takut udang mengejung, nanti x sedap
  4. masukkan tempoyak dan masaklah seketika. sesuaikan rasa - tak masin tambah garam
  5. dah siap, hidang panas2... SEDAPPPPPPPPPP!!!

udang goreng tempoyak ni sudah cukup buat korang jadi manusia sombong makan tak toleh kiri kanan. lauk2 lain pon boleh kecik hati sebab jgn kata nak makan, nak jamah pon tak hingin bila dah hadap udang super duper delicious 



kepada penggemar tempoyak, try la... tak mabuk nyer! aku jamin janji potong kuku nyer! ;p


6 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum ina..
wah sedapnya tgk udang tu... terliur tgk tau... cam nak ambik jer udang tu.. sedap2!!

InaAchik said...

diana:
waalaikumussalam...
sedap wak... cer cuba skali! hehehhee

aTy _faRed~ said...

lame tak makan udang sejak2 laki aku allergic... kalau tak dulu seminggu 1-2 kali mesti buat nyer..:) [apesal ko cuti lame sangat hah..jeles]

aku.mamalia.wanita said...

Wah, sangat mengterujakan... Aku suka udang.. Aku sayang tempoyak!

InaAchik said...

atu fared:
silakan jeles. aku bahagia bila ko jeles! hahahahaa...

aku mamalia:
oh udang dan tempoyak gabungan terhebat!

Whitey Mommy said...

kak ina...amik ni eh...dah lama cari...sodap ni..:)