Kategori Menu

Ala Carte (11) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (9) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (6) kuih (6) Minuman (3) Pasta (7) sayuran (6) Sotong (15) Udang (16)

Wednesday, October 12, 2011

Meggi Ikan Bilis pujaan selalu


Tiap kali tayang Megi Ikan Bilis ni kat fesbuk, mesti kengkawan meroyan pakat nak makan megi jugak. Dah lama janji nak bagi resipi tapi tak terbagi pon. Aku bukan aper, cam segan... masak megi pon nak bagi resipi gak?! Ko nak, ko amik... ko xnak, dendiam :p
Tapi, kalo nak cuba, risiko tanggung sendiri. Pesanan penaja: standby tong sampah kot2 termuntah ijo kan... karang muntah bersepah plak! hahahahhaaa...

Bahan2:

  • 2 peket MAMEE Kari Letup (aku suka MAMEE dari MAGGI)
  • 3 ulas bawang putih - mayang
  • 1 biji bawang merah saiz besar - mayang
  • ikan bilis - sukatan ikut suka lah
  • cili api - potong (aku biasa pakai 4 - 5 biji)
  • sayur kalo nak (biasa aku guna sawi dan tomato)

Cara masak:
panaskan minyak, tumis bawang 2 beradik tu sampai naik bau, then masukkan ikan bilis > teruskan menumis sampai garing > masuk air > buh perencah megi bila air mendidih > buh cili api > biar sekejap > masukkan megi dan sayur. siap!

sebelum makan, perah limau! fuhhhhhhhhhhhhh~~ menu terbaik kalo malas!!!



MEGGI BANJIR UDANG pon sedap jugak! :)


kesimpulan, megi makanan ruji kedua after nasik! hahahhahaaa...

11 comments:

Nuridah said...

Pagi Ina,

Kak Nur kalau maggi nie tk reti nk balun...tapi gambar Ina nie tengok pun kak nur dh jadi berselera gitu...hahaha...nk semangkuk boleh??

Shu Shinju said...

sedapnyeeee...nak try mlm ni... jemu dah makan nasik jer..hehehe...

sHeeMa DeaN said...

menjejes lagi air liur.. terbaikkk walaupun hanya meggi....

my everything said...

aduhhh sedapnyeeeeee... u kalau masak ape pun sedapp je nampaknyee

Susie said...

sedapnya!!!!!!!!!!kat umah jarang skali masak sebab takut Aiman makan skali...makan pn sorok cam pencurik...ermm:(

http://susiyantisoleman.blogspot.com/

Heldamelissa said...

kalau malas mmg apa pun sedap kan...

Luna Shoppe said...

Wah! nak try

Tumpang promo ye...

Salam. Jemput datang ke Luna Shoppe. Ada pelbagai jenis tudung. Diskaun dan mystery gifts dari Australia menanti anda!
Blog: http://lunashoppe.blogspot.com/

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

best plak nmpak. tak pernah buat campur ikan bilis sama..hehe

yanie anuar said...

menggoda betul megi nih..singgah lagi

.:fyzz:. said...

wah..ni idea yg best.sya pun penggemar maggie..hehe..tp stok masak gaya malas..main belasah bagi air didih campak maggie je..

Cik Puan Axa said...

kite dah try resepi megi bilis kamu..sedap!!! :D