Kategori Menu

Ala Carte (11) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (9) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (6) kuih (6) Minuman (3) Pasta (7) sayuran (6) Sotong (15) Udang (16)

Wednesday, November 30, 2011

Kek Tiramisu yang simpel!

fuh fuh fuhhhhhh~~~ tiup habuk sapu sawang jap! giler pemalas lipas nak tayang masakan sendiri skrg... sebab skrg suka makan nasik ngan budu jer... ;)

wiken hari tu mengidam nak wak tiramisu kek... bukan ngidam nak makan tapi ngidam nak masak. bleh gitu? boleh ajer... standardlah, manusia dlm dunia ni pelik2! :p
pastu seboklah menggugel resipi kat tenet...*kemudahan internet di hujung jari...

Tiramisu
*source Mama Tisya

Bahan-bahan :

1 peket biskut lady finger @ biskut tiramisu
250g cream cheese
200ml whipping cream
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas
1 sudu serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan

*If korang tak suka nescafe and nak tukar dengan milo or mocha or cappucino pun boleh.. If nk pekat, letak la banyak.... Terpulang pada selera masing2... Biskut tiramisu tu boleh ditukar ngan kek span perisa coffee...

Cara-cara :
  1. Bancuh nescafe dengan satu cawan air panas....ketepikan dahulu
  2. Pukul gula + cream cheese + whipping cream sampai kembang.. ketepikan dahulu
  3. Celup biskut ke dalam air nescafe & susun dlm bekas kaca
  4. Sapukan adunan cream + cheese tadi atas biskut.
  5. Tabur serbuk koko pastu ulang step 3 & 4
  6. Tutup dgn aluminium foil and sejukkn dlm fridge semalaman
  7. Hiaskan dengan serbuk koko bila time nk mkn

aku tak jumpa biskut tiramisu. pastu jumpa 1 blog yg sorang ni pakai sponge kek... so tiru jer dia...
LINK - bagus, dia wak entry tutorial bergambar! untuk aku yg 1st time nak buat kek ni, memang sesuai la... yer ditekankan, 1st time nak buat kek then pilih tiramisu kek sebab dia x perlu baking dan senang gilos! hanya perlu kasik lepak kek tu dalam esbok semalaman sebelum di makan...

hmmmmm... cam tak berapa sedap jer... kalo ganti ngan coklat kek pon oke sket kut...


kek tiramisu ready to eat after seharian tido dalam esbok...


diberi sedikit unsur kiut supaya kelihatan sedap! :p

aku rasa kan... aku ni tak sesuailah nak buat kek segala... masak lauk pauk makan ngan nasik panas2 kenyang sket. lagipon puas hati tgk laki makan... ni laki aku bagi makan kek, makan sesudu... pastu wak muka loya2 tanpa mengandung... oke faham, laki mak orang kampung! :p


16 comments:

mama tisya said...

mmg senang kn wat tiramisu ni..biskut ladyfiinger tu kena bli kt kedai jual brg2 kek tkpn kt cold storage..kt jusco,giant, teco,c4 smua tkde

Munirah Rafiuddin said...

memang sedap sangat!!!
insyaAllah, leh try wat nnt...

Luv said...

sama la ngan kite.. buat tu seronok sgt tp ble nak mkn jek huby wat muka terpksa... nasi gak yg dia suke... cam sdp jek nak try tp xberbaloi ngan kos membeli brg tu...

✿ pink velvet ✿ said...

nak share blog ni kat mak org, hehee~~

Heldamelissa said...

wahhh look yummy laaa...buat kite lapoo je..hehe

rara pinkmafia said...

Ya ampun.sedapnya nmpk =)

Anonymous said...

Nak tnya.. mana nak cari cream cheese yang halal? boleh tak share jenamanya?

heliesa irma said...

akak penchenta tiramitsu... terima kasih share resepi ni!

heliesa irma said...

perghhhh akhirnyer dpt gak resepi tiramitsu! tq veru much

InaAchik said...

mamatisya:
eh, tuan tanah tempat aku cedok resipi ada sini la... hehehee

munirah:
sila try. cam main msk2 jer... ;)

luv:
btol2...
tu mls tu nk msk kuih kek segala ni

pink velvet:
hahahhaaa... hebak mak kamu. kem salam ngan mak cik yer...

heldamelisa:
look jer... rasa??? :p

rara pinkmafia:
nampak jer pon... rasanya ke laut! :p

anonymous:
kite lupa brand aper... tapi kotak kaler pepel, beli kat giant.

heliesa irma:
jom menggojes di dapur sesama! :)

Hilmirda Daud said...

best lepak kat sini.. tiba2 aje berselera nak mkn mcm2... sabo..sabo..

konde said...

OMG so tasty.... mantab

Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

kayna said...

thanks ina. kayna da try da. hubby suka. bestlaa... boleh buat kalau org nk datang rumah. senang

Anonymous said...

Salam..

saye pernah buat tiramisu ni.. mula-mula guna biskut tiramisu / ladyfingers tu.. tapi macam tak berapa okay sangat sebab dia serap banyak sangat air.. so tukar guna biskut marie je.. celup ngan nescafe.. nyum nyum!!! lagi best guna biskut marie kot.. try le..

Cik Puan Izan✿ said...

wow! resepi pun best2 kat sini... ai like... ^__^

mama leen said...

dah buat.. tq utk resepi.. semua orang suka... membe opis pun.. tapi hasben kata macam tak jadi ja... padahal dia yang banyak makan.. :)