Kategori Menu

Ala Carte (11) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (9) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (6) kuih (6) Minuman (3) Pasta (7) sayuran (6) Sotong (15) Udang (16)

Monday, April 18, 2011

Lauk simple giler tapi sumpah makan nasik bertambah!


hidangan lunch di hari sabtu...
percayalah ni untuk hidangan berdua. tapi ibarat 5-6 orang kan... ala, sorang bela sekor jin! :p

Sardin meletop
ni adalah kali ke 2 masak sardin after 4 tahun jadi bini orang. tapi bila teringin tu... tak leh nak tahan2. kesan pengaruh rakan sefesbuk la jugak neh! pernah bagi resipi masak sardin ni [link: SARDIN GOJES] tapi kali ni ada lain sikit. 
  • tumis bawang putih + bawang merah yang dimayang bersama seketul kulit kayu manis + cili giling 2 sudu > tumis sampai pecah minyak > masukkan air asam jawa +sekeping kecil asam keping > masukkan cili merah & cili api > masukkan sardin. sesuaikan rasa (maksudnya kalo tak cukup masin, kasik tambah garam. kalo nak mkn sedap tak heran rambut gugur, letak pak aji sikit) > then hidangkan...
wallaweiiiiii, sedap giler wa tell you! sampai cik somi kata: "bie, esok nak sardin gojes lagi!"


sutun goreng kunyit.
ada baki sutun dr last 2 week terperam dlm esbok. kasik bakoooo goreng jer!
  • gaul sotong ngan garam kunyit > panaskan minyak (kuantiti minyak adalah banyak sebab kita nak kasik deep fried itu sutun bersama sayuran) > masukkan sotong bersama sayuran ikut suka hati tukang masak + bawang besar & cili api (aku ketuk jer cili api tu sebab malas nk mayang segala, nanti pijar bontot! :p)
 *sblom ni ade gak sotong goreng kunyit ni, tapi versi lain... [LINK]


hidangan tengah hari kasik selera lagi dengan terubuk masin. mencanak nafsu makan!
DIET?! sorry, it just a DIE with T! ;))

10 comments:

cheQmOomOo said...

semangat nk msk tgk resepi cenni :)

InaAchik said...

cheqmoomoo:
simple tp sodap! :)

~eida's~ said...

selero den nengok ni haa..

nur easy said...

sedap2...;)

norinaomar said...

perghh..terbaek...
eh Ina.nex month your wedding anniversary ke 4 kan ;)

InaAchik said...

~eida~
eden yg makan ni lg selero eh... ;)

nur easy:
yummmyyyyyyyyyyyyyyyy~~~

norinaomar:
yer wak...
naper, nak join celebrate togeder geder? ;))

norinaomar said...

hahaha lom lagi(sedang berdarah manis)..ingat nak bagi sumthing,(bukan virus anthrax tau....)mintak alamat opis boleh?=)

ni emel saya
chickenwing_08@yahoo.com

InaAchik said...

norinaomar:
wah, menghitung hari kah??? :)
sesuatu??? excitednya!!! lompat kinja2 dah ni... hehehehee...

nanti kite email awk erk...

yaya said...

sedap sggt aih! tetibe prut dah bekeroncong! :)

InaAchik said...

yaya:
lahai... kesiannya yaya... ;)