Kategori Menu

Ala Carte (11) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (9) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (6) kuih (6) Minuman (3) Pasta (7) sayuran (6) Sotong (15) Udang (16)

Sunday, April 17, 2011

Pisang Bakar Berkeju

menu untuk kudapan makan petang hari ini... yummmmyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy~~~

duduk bertenet (tenet adalah bahasa JB membawa maksud berdatingan) berduaan laki bini di beranda rumahku syurgaku, sambil membilang rintik2 hujan... sambil tangan menyuap BAKED CHEESE BANANA... tu nama gedik. nama kampung nya ialah PISANG BAKAR BERKEJU je... hehehheee...

senang jerk nak buatnya... bakar pisang ngan planta atas non sticky pan. agak2 hangus sket2 > angkat n letak atas plate > pastu saya panaskan coklat hersyes 5 biji dan curahkan atas pisang > taburkan cheese. patutnya pakai cheese parut tu... tapi saya ade dalam bentuk serbuk jer. belasah ajer!

antara bahan2nya. dalam mangkuk putih tu susu tapi saya tak guna pun sebab pisang tu dah sedia manis dah. coklat pon dah manis. lagi mau kasik manis kah??? cannot cannot!!! nanti ibu jarik kena potong sebab kencing manis! :p


12 comments:

Cik Nathrah said...

aaaaaaaaaaa.lapar masuk blog ni. bestnyeeee pandai masak. maceh dear. suke blog niii! boleh blaja masak. hehe

InaAchik said...

cik nathrah:
ala... dulu x pandai pon...
pas kawen br hegeh2 belek buku resipi... hehhehee

yaya said...

mak aih!sodapnya! nnt eden nk try lar. makaseh na. :)

InaAchik said...

yaya:
silakan2... kasik jiran sebelah menanges bau pisang bakar! hehehe...

erienz said...

salam kenal..nyumnyumnyum cedapnye....blh cuba ni...

InaAchik said...

erienz:
hai... salam kenal jugak! :)

yanie anuar said...

nak try ni..singgah n follow

InaAchik said...

yanie anuar:
nanti jaja hasilnya yer... :)

Shima Md. Zahar said...

ayiokkkkk terlliurr sudah....

Nina Farhana said...

bulan pose nie negok blog akk mau terliur jek . haha ! nak kawen nie tu yg salu jenguk2 resepi :) actualy nak tnye akk NON STICKY PAN tu ape ? n COKLAT HERSYES tu coklat ape yup ? wah . cheese ngn coklate lau bergabong emg meletop kot :P

Najwa Amir said...

Sorry menyampuk. sos coklat hershey tu macam ni http://www.google.com.my/search?client=ms-android-samsung&hl=en&v=133247963&tbm=isch&sa=1&ei=K7awUeKjG4ePrQerlIGYCg&q=chocolate+sauce+hershey%27s&oq=chocolate+sauce+hershey%27s&gs_l=mobile-gws-serp.12..0j0i24l2.11862.27885.0.29502.37.29.2.0.0.3.1207.5843.0j5j2j6j2j1j0j1.17.0...0.0...1c.1.16.mobile-gws-serp.OdW77_DnhlI&biw=320&bih=401&sei=VLawUdKxIMumrAfap4GICA#biv=i%7C0%3Bd%7CwqEBufb_cBRE8M%3A

harap dapat membantu. Kalo kat tempat saya bende ni dijual di billion megoplex Perak. Yang non sticky pan tu ialah periuk yang tak melekat kalau kene minyak. =D

Najwa Amir said...

Sorry menyampuk. sos coklat hershey tu macam ni http://www.google.com.my/search?client=ms-android-samsung&hl=en&v=133247963&tbm=isch&sa=1&ei=K7awUeKjG4ePrQerlIGYCg&q=chocolate+sauce+hershey%27s&oq=chocolate+sauce+hershey%27s&gs_l=mobile-gws-serp.12..0j0i24l2.11862.27885.0.29502.37.29.2.0.0.3.1207.5843.0j5j2j6j2j1j0j1.17.0...0.0...1c.1.16.mobile-gws-serp.OdW77_DnhlI&biw=320&bih=401&sei=VLawUdKxIMumrAfap4GICA#biv=i%7C0%3Bd%7CwqEBufb_cBRE8M%3A

harap dapat membantu. Kalo kat tempat saya bende ni dijual di billion megoplex Perak. Yang non sticky pan tu ialah periuk yang tak melekat kalau kene minyak. =D