di hari minggu... bukak esbok tgk binatang ternakan... ada ketam sebelah... ada sotong... ada udang... hmmmmm... nak masak ape la yea... lompat atas kabinet dapur then termenung sekejap... ting!!! (budget geliga!) bluwek~~~ mencipta resipi sendiri adalah sgt meriangkan lemak! hehehehe... dalam hati, harap jadila sweet sour aku ni...
Bahan2:
- ketam + sotong + udang
- bawang putih + bawang merah (dihiris)
- cili api - hiris
- sos cili
- sos tomato
- sos tiram
- asam jawa
- capsicum - sikit jer... x smp setengah biji pun
- carrot
- tomato - 1/2 biji
- limau
Cara Masak:
- tumis bawang putih + bawang merah
- masukkan cili sos + tomato sos & sedikit sos tiram air + air + sedikit air asam jawa + cili api (dipotong) > biarkan didih jap...
- masukkan air asam jawa + gula + carrot
- masukkan ketam jer dulu... then baru masukkan sotong & udang bersama capsicum + tomato
- perah kan limau then sesuaikan rasa... x cukup masin tambah garam... > kacau2 jap then hidang... yummmyyyy~
5 comments:
baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa-gus...
sedap tu...:)
shu:
oh, panjangnya bagus kammo! terharu oke! hehehehe
wehhh..sedapnya nok!..leh cuba nnt..
gieyana:
silakan...
nanti jaja hasilnya oke!
capsicum tu ape ye ?
Post a Comment