Kategori Menu

Ala Carte (11) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (9) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (6) kuih (6) Minuman (3) Pasta (7) sayuran (6) Sotong (15) Udang (16)

Thursday, December 22, 2011

Express Tuna Pastry Puff

Tuna Puff

Bila member tengok hidangan ko cenggini... mesti member ko akan kata:
"weiiiiiiiiiiiii... ko masak sendiri ker ni? terernya beb ko masak!"
pastu mula kembang semangkuk tandas kan...
padahal... kawan ko tak tahu... giler bapak senang nak wak ni...

ko hanya perlukan ini:
 tuna + puff pastry + dan kuning telur


Cara:
  • sudukan sesudu atau ikut suka hati ko tuna tu ke atas puff pastry > lipat dua puff pastry tu then kelim ngan garfu.
  • pastu ko boleh corakkan puff tu dengan mengelar ikut suka hati seperti rajah di bawah sbg contohnya

  • kemudian sapukan kuning telur di atas puff tadi...

  • kasi lepak dalam oven dalam 20minit gitu pada suhu 180 darjah. 20 min kemudian: tinggggggg~~~ dah siap dah laaaaaaaaaaa... k, tepuk tangan untuk tukang masak yg gojes! :)

 kelihatan sangat rangup...

disajikan bersama grill sausage...

hmmm... bangga dapat sajikan makanan yang express untuk tetamu yang datang bertandang ala2 segmen TERJAH! :)





14 comments:

♥ nana i am ♥ said...

torbaikkkkkkkk kak ina! ^_^

Kella said...

wow,... im impressed! =0

pnsusu said...

suka resepi ni eina..........

wahhh header baru tu,,,,,,,,,,,,,tak menahan weiii...sukaaaaa sangat

yana lyana said...

slrpppppp!
*telan air liur

hehehe..
salam kenal :)

Heldamelissa said...

teruja lak tgk puff tu

^ cake mania ^ said...

salam sis,

kat mana u beli pastry tu ek??
cari2 x pernah jumpa pun..
huhu..

Alin Marlini said...

x tahupun semudah ini..

cinta03 said...

wa...sedap klu makan sambil minum petang nie...
:>

Shu Shinju said...

waaa...nak cuba...

btw, header terbaik!!!

Anonymous said...

hye :) i da try cari kulit pastry tu,tapi xjumpe la..bley tak if you bgtaw nak beli dkt mane yer

InaAchik said...

pastry puff tu saya beli kat care4 wangsa maju

Bazilah (^0^) said...

ermmmm sedapppppnyee

butique4u said...

wah suke sgt resepi nih...
InaAchik kasi ler resepi tuk grill sausage jugak :P hehehe...

Outbound id malang said...

salam gan ...
lanjutkan untuk membuat resep baru lagi sobat.
menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !