Kategori Menu

Ala Carte (11) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (9) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (6) kuih (6) Minuman (3) Pasta (7) sayuran (6) Sotong (15) Udang (16)

Wednesday, September 29, 2010

Roasted Grill Chicken with black pepper sauce


ROASTED GRILL CHICKEN version CikKaki
alamak... kantoi ada bulu selai kat kepak... bisa terbang lg ni...

sbenarnnya resipi ni aku cilok resipi2 kat internet gak... pastu aku tokok tambah ikut suka hati aku... nama dah aku yg msk kn... ok2, kite mulakan kelas memasak skrg...

first skali, kite sediakan bahan2 dulu yer kengkawan... xkn ko nk msk pakai air liur jer...

BAHAN2
  1. ayam (1/2 ekor)
  • bahan perap
  1. 1 kiub ayam (blasah jer paper brand pon)
  2. 2 sudu besar kicap pekat manis
  3. 2 sudu besar sos tiram
  4. 2 sudu besar madu (tp sebab aku xder madu, aku letak jer 1 sudu gula)
  5. 2 ulas bawang putih + 1 cm halia + 1 sudu kecil lada hitam (tumbuk)
  6. sedikit garam ~ jgn byk sgt sebab dah ada masin dr kicap, sos tiram n kiub ayam.
  • sayuran: (suka hati tp ni apa yg aku guna bersesuaian ngan bhn2 yg sedia ada dlm fridge)
  1. green n yellow capsicum _ 1/2 biji tiap 1
  2. terung bulat _ 1/2 biji
  3. carrot _ sikit jer sebab aku x suka carrot. saje nk pelbagaikn warna...
  4. kentang_2-3 bijik

CARA MEMASAK:
  • perap ayam ngan sume bahan kecuali sayuran selama 2-3jam. lg lama lg sedap ~ biar rase meresap ke segenap liang n rongga ayam.
  • pastu campak sayuran n taburkan sedikit black n white pepper powder.

  • then kasik ayam lepak dlm oven cokia for 40-60 min pd suhu 200-220. (api atas bawah)

tingggggggg! oven berbunyi... tandanya roasted chicken kite dah siap kengkawan... siap sedia utk dingap ngan rakusnya... bleh mkn ngan nasik atau dimakan begitu shj... kalo nk mkn begitu sajer... wakla black pepper sauce.


Black Pepper Sauce:
xyah bg bhn... kite bg cara terus... ok kan...

  1. Cairkan 2 sudu butter dengan api kecil.
  2. Apabila cair masukkan 1 sudu tepung gandum dan kacau sehingga perang
  3. Kemudian masukkan sebiji bawang besar (potong dadu) dan kacau sehingga naik bau wangi.
  4. Masukkan kiub ayam dan kacau.
  5. Masukkan 2 cawan air dan kacau. Tambah sos cili(amaun ikut suka nak pedas atau tidak). Kacau hingga sebati.
  6. Tambahkan kicap pekat sedikit demi sedikit. PERHATIAN jgn sampai hitam sgt, agak2 kecoklatan dah cukup.nanti tk cantik bile dihidang
  7. Masukkan sebiji tomato yang telah dipotong dadu tadi dan kacau. **aku tambah cendawan butang potong nipis2...
  8. Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa
  9. Masukkan 1 sudu lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit. Kacau hingga menggelegak.
#aku dah buat dan hasilnya sgtlah memberangsangkn... tp lupa nk amik pikces...


5 comments:

eMMe said...

masak nasi tomato malam tadi, tak diambil gambar lak...huhuhu..rugi2...
roasted chicken yg menggiurkan..auwmmm!

Sricahaya said...

tgk ayam terus rasa lapar..huhu

Hana Soffelia said...

Harus cuba nih! sian microwave kt umah, tersadai je.. hehe

shaLiciOus said...

kalau tak bakaq dalam oven tapi bakaq dalam belanga besa ja bleh dak?? hehe

InaAchik said...

shalicious:
xtahu la plak kite... hentam jer wak... janji masak! heheee