ayam masak merah
ni resipi dari buku masakan hadiah dari encik suami jugak...
BAHAN2:
- ayam - 1/2 ekor
- pes tomato - tapi aku guna sos tomato jer
- 3 sudu cili kisar
- 1 biji tomato - potong 4
- 2gm jintan manis
- 3gm buah pelaga
- 2.5cm kulit kayu manis
- 120gm bawang merah - dihiris
- 50gm bawang putih - dihiris
- 2 sudu makan perahan limau
- minyak masak
- santan pekat
- garam & gula secukup rasa
- goreng ayam hingga kuning keemasan. angkat dan ketepikan
- panaskan minyak dan tumis jintan manis, buah pelaga, kulit kayu manis, bawang merah dan bawang putih sehingga berbau wangi
- masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak. kemudian masuk pes tomato @ tomato sos dan kacau rata sehingga wangi
- masukkan santan pekat dan garam
- akhir sekali masukkan ayam dan tomato.
close up kasik meleleh sket! ;p
3 comments:
wah cm sedap je tgk gmbr..heheh.mesti cube neh.. :)
emmm nampak sedap...
emmm...nampak sedap...
Post a Comment