ni resipi my BFF yg bagi...
masa kami ke Bandung tahun lepas, kami ade makan Cumi Cantek (cumi = sotong). sedap!
pastu baru2 ni kwn aku buat resipi sendiri... aku pon hegeh2lah mintak resipi ngan dia... sekali korang tau... jauh lagi sedap dari cumi cantik yg kami makan kat bandung tu!!! :)
memandangkan stok sotong ternakan dalam esbok x berapa banyak... aku campur ngan udang. kasik udang sama cantik ngan cumi! hehehehe...
Cara2 masak:
- bawang merah + bawang putih + cili merah + sedikit halia + kunyit hidup (kalau xder, pepandai la... ko x nak buh ker... nak ganti ngan serbuk ker...) - tumbuk halus dan tumis dengan sedikit minyak.
- dah garing, letak sotong a.k.a cumi dan udang
- kemudian buh sedikit air asam jawa (bila kata sikit tu, mmg sikit) + belacan - air x mau banyak!
- buh garam + perasa kalau nak rambut botak cam eric leong. ;)
- dah nak kering tu, letak daun limau purut beberapa helai... > siap!
1 comment:
Salam kenal dan ziarah
sedapnya hidangan ini semua...kecur dibuatnya...terliur akak tengok.
Post a Comment