Kategori Menu

Ala Carte (11) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (9) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (6) kuih (6) Minuman (3) Pasta (7) sayuran (6) Sotong (15) Udang (16)

Tuesday, October 5, 2010

Udang Goreng cicah Air Asam


ini udang korang kenal kan... apa nama nak bagi nama ni erk... udang goreng cicah air asam. x pelik pown kan??? sebenarnya nak bakar, tapi bila dalam kuantiti yang banyak cam menyusahkan diri sendiri la pulak... lainla kalau memasak secara romantik kan...

aku suka beli udang kat Care4 Wangsa Maju sebab kulit dia tak tebal sangat. besar dan murah pulak tu... bila pepagi, cam syok jer duk pilih udang segar2 sampai tak sedar hampir dua kilo aku 'tangkap'. takper, yang lebih kite boleh bela dalam peti ais. sekilo RM13.99 jer kalo tak silapla...


CARA MEMASAK:
  • gaulkan udang dengan garam + kunyit + black pepper crush + sedikit oregano + perahan lemon sebijik @ lebih. perapkan untuk seketika.
  • gorengkan udang yang diperap dalam minyak yg banyak.
  • OK SIAP!!! senang nak pengsan kan???
pastu buatla air asam ikut kreativiti memasing...nak makan camtu pon ok... dah sedap jugak...



buntut udang yang dah separuh terkeluar dari pinggan... excited nak berkenalan dgn lemak aku ler tu... ;p

No comments: