Kategori Menu

Ala Carte (11) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (9) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (6) kuih (6) Minuman (3) Pasta (7) sayuran (6) Sotong (15) Udang (16)

Monday, August 23, 2010

Coconut Butter Prawn

teringin sgt nak mkn butter prawn yg kuning telur dia rangup tu. tapi aku x pandai. hari tu aku wak kuning telurnya jadi seketul seketul cam taik kambing. burok ok! terus tobat nasuha xnak wak dah. tp tekak nak mkn... nak wak balik dah tobat nasuha mana bleh kan... pastu aku rase cam pernah dgr org wak pakai kelapa parut. caranya aku x pasti... so wak pandai jerla... ala, sendirik wak > sendiri makan > kalo x jadi bukan mabuk pown... paling berat pon cirit birit jer... ngehehheee...

BAHAN2:~
  • udang of coz... potong muncung & janggut dia sikit... pastu belah belakang. kalo malas lantak kowrang ler... bleh mkn gak... :)
  • kelapa parut
  • planta @ butter
  • MAGGI cukup rasa
  • daun kari
  • cili api
  • garam n pak aji bahan pembotak kepala kalo mahu...

CARA MASAK:~
  • udang tu gaul garam kunyit > goreng > ketepikan.
  • panaskan kuali > buh sedikit minyak (dlm 3 sudu) + butter @ planta
  • tumiskan daun kari ngan cili api
  • masukkan kelapa parut n letak serbuk MAGGI cukup rasa - gorengkan kelapa sampai garing
  • pastu campakla udang tadi
  • gaul2 jap... hidangla... senangkan...

cik kaki bersuara: WAKPER MASAK SUSAH2 & COMPLICATED SGT... asal lepas lubang tekak jadila... karang kunyah2 jadi taik masuk sistem pembentungan gak! kesimpulan: aku suka masak yg simple2 jer...

2 comments:

Lina Rizaudiee said...

very simple tp mebeles!!!!..
nyum..i like...kreatif dan mudah...
leh try nnti..tq dear dgn juadah y cute miut nie,,hihihi

InaAchik said...

lina rizaudiee:
try la dulu br tau mabeles ker x... hehheee...