juadah berbuka Ramadhan ke-2
oh, jangan terkejut tengok robot tu... achik kata, robot tu tlg jaga makanan sementara tunggu azan. padahal saje nak interframe dia nyer robot! sengal!
~ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG~
bahan kisar:
- bawang merah (aku guna 2 biji saiz besar)
- 3 ulas bawang putih
- halia
- kunyit hidup
- belacan
bahan lain:
- ikan kembung - 2 ekor
- sedikit daun kesum
- sekuntum bunga kantan - belah 2
- serai 1 btg - titik
- tomato (aku pakai tomato kecik2 comel 6 biji belah 2)
- bendi - 4 5 bijik
- air asam jawa, garam, gula (aku pakai gula melaka)
- cili giling
Cara Memasak:
- Tumis bahan kisar hingga sampai naik bau dan masukkan cili giling dan tumis sampai pecah minyak.
- masukkan air + air asam jawa + garam + gula
- masukkan ikan, bunga kantan, dan didihkan dengan api yang perlahan
- masukkan bendi dan didihkan seketika - SIAP! ;)
sotong goreng kunyit
ulaman cicah budu. aku kan oghe kelate... ado budu make nasik namboh dok sedar weiiiii...
9 comments:
asam pedas n sotong goreng kunyit! =0).
tergoda saya..nak try jugak balik ni =0).
w/pun saya bukan ore kelate, saya ore srwk, tapi sy penggemar budu no.1! =0).
budu sedap!siap pesan kat kakak ofis, kalu balik kelantan, tolong belikan 4-5 botol utk saya. tak nak budu botol yg kat KL..nak ori dari kelate jugak..cerewet jugak anak tekak saya nih =0).
vivi:
paduan yg best vivi!
wah, kitak org sarawak mkn budu juak ya... bangga kamek tok... ;)
wah sedapnya.... tambah pulak gambar cantik2... pakai camera apa ye? nak tahu ni, sbb gambar kat sini cantik2 sgt...
ASC:
saya pakai dslr paling kokak:
CANON EOS 1000D
aduhhhh.... terlioq...
perghhhhh......sungguh menyelerakan......oooo....perut! bertahan la ko dengan godaan ini...
sotong tu nampak sedap.. mau masak jugaklah..;)
Dalam banyak2 mkanan BUDU paling terliuq skali.. hahaa
Ambo pun oghe kelate jugok.. kehkeh
Siyes, sotong kunyit memang peberet. kadang2 tukar buat udang msk kunyit, pun sodap. ^_^
aduuuu budu tu tk menahan tu !!
Post a Comment