Kategori Menu

Ala Carte (11) Atkins Menu (14) Ayam (14) Daging (5) Desert (9) Ikan (9) Kerabu (4) Ketam (6) kuih (6) Minuman (3) Pasta (7) sayuran (6) Sotong (15) Udang (16)

Tuesday, August 24, 2010

Bebola Udang Beroti

masa blogwalking... terjumpa resipi ni kat blog KAK WANA. tgk cam sedapppppppp jer. roti pon ader... terus r masak. seb baik sempat masak sebelum berbuka... :)

nak resipi asal dari KAK WANA, sila terjah blog dia...
http://www.potretkasih.com/2010/08/bebola-roti-goreng/

aku nyer ni dah x ikut sukatan sebenar dah... suka suki ikut bahan sedia ada dan berdasarkan jumlah 2 mulut yg nak dijamu...

bahan2:
  • 4 keping roti - disiat kecik2
  • 1/2 biji cili merah - hiris
  • 3 biji cili api - hiris
  • daun sup - potong
  • bawang besar 1/2 biji - potong dadu
  • 6 ekor udang - potong kecik2
  • 1/2 kiub ayam (patutnya pakai kiub ikan bilis)
  • 1 bijik telur
gaulkan semua bahan > sesuaikan rasa (tambah garam + serbuk perasa @ nama glemernya abg aji)

then ketulkan2 biar berbentuk bola. aku nyer ni bola leper x cukup angin. ;p

kemudia gorengkan dalam minyak dgn api perlahan.

makan panas2 dgn sos pencicah...
mmg sedap giler wei!!!
tapi tgn pijar giler wak menggentel!
xperlah, sebab mkn sedap... pijar pon hilang...

18 comments:

Cik Yayang said...

masa nk goreng tu kena celup ngn telur dulu ek, Iena? ala2 begedil pun ada...

Iena said...

cik yayang:
xderla dear. kan kite dah pecahkn telur dlm semua bahan tu.. pastu getel2 terus goreng. ha ah, cam begedil jer ni...

Marzalina said...

sedang menelan liur.....mmg nampak sempoi!

Iena said...

marzalina:
x perlu telan air liur lg... cuti byk hari per kate sejukkn hati MGM ngan bebola udang beroti ni... ;p

Lina Rizaudiee said...

fuhhh..kecur..
mmg sempoi...

wana said...

Salam Iena...
Wah cedapnya bebola roti tu... cicah pulak ngan sos cili!!! Fuh... Layan......

cookies said...

kak...ko nye bebola ni tak yah buh tepung ker?sodap lak nmpk nye..sok kena try...

eMMe said...

nak try laa...tapi takmo buh roti, jadi tak Ina? heheheh...

Iena said...

Lina Rizaudiee:
terbukti sempoi! ;)

wana:
salam kak...
mmg layan abes kak...

cookies:
xyah tepung! pakai roti jerk! mmg kena try...

emme:
ntahla erk... ko wak dulu. kalo jd roger aku! aku tiru ko lak! hehee

Cik Puan ieza said...

alamak sedapnyeeee! tergugat iman nih...kene try gak nih roti kat umah nak xpired dah tuh hahahhaa

Iena said...

cik puan ieza:
ina buat tu pon sebab roti dah nak expired la... ;p

hartini said...

kalau letak oat..mesti lagi rangup..nyum nyum..nak try la

Iena said...

hartini: awk try then kalo jd publish ya... kite tiru lak nanti. hehee

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

salam.. smlm sy try resipi ni..menjadi + sedap plak tu..thanks ye...sy copy resipi ye kt blog....

Hana Soffelia said...

Yg ni hana pernh buat.. memang sdap. tp hana taruk ayam je, xtaruk udang..

my everything said...

salam laling!!!! i baru follow ur blog...ni i nk bagitau semalam ai try resipi ni seriussss memang sedapppppppp!!!!! tq k!! nanti i tempek kat blog ai rupe bebola udang yang ai buat tu heheheh i like ur blogggg!!!

Shu Shinju said...

yg ni pon kite nak try..:)

maCy said...

yang ni pun macam best. makin tensen ni datang sini ni. lapa. hehe