dah siap berbuka segala... masuk dapur utk memasak shift ke2 plak. bukan rajin mana dah pon tapi sayang tgk baki sardin semalam... nak dibuang kang bersahabat ngan syaiton plak! hmmmm... roti pon ader... maka dgn rajin di ambang malas tu aku wak la roti sardin. x pernah wak lagi sblom ni. tapi cik esah slalu buat... koling2 cik esah utk panduan dan tunjuk ajar yg benar...
cara2 penyediaan:~
(xyah bagi bahan la erk, kite go tru cara buat terus. dr situ korang leh tgk bahannya jugak kan... *alasan pompuan malas nak menaip. nk simpan tenaga utk memasak ptg karang *bluek)
sediakan intinya dulu...
- potong dadu bawang putih (2-3 ulas) + bawang besar (1 bijik) & potong cili api merah (ikut tahan pedas korang nak. aku guna 3@4 bijik ntah... dah lupa) ~ ni inti untuk tekak 2 org jer tau. mmg sikit jer... sardin tu pon tinggal seketul jer... so, untuk byk kowrang budget2 sendiri la erk... ala, sukatan tu x penting, konsep aku senang jerk: ko buh jer ikut suka ati ngko... hehheee...
- panaskan minyak, tumiskan bawang putih + merah. dah agak2 masak, buh cili api
- pastu buh sardin tadi (amik ikan jer... kuah xmo erk). sesuaikan rasa... x masin tambah garam. nk sedap dan botak, buh pak aji sket. kacaula inti sampai tangan ko
kremkering. siap!
ke proses penyediaan roti sardin:
- kukuskan roti tu sekejap sebab cik esah kata (bukan aku kata) supaya lembut dan senang nak gulung
- pastu bentangkan roti tu > buh inti > gulung
- celup dalam telur then goreng
#aku nyer roti sardin hangus 2 bijik. dah rupa cam roti sardin negro! sebabnya minyak terlalu panas. so, sila pastikan minyak x terlalu panas masa nak menggoreng dan goreng dgn api perlahan...
dah siap dihidang menanti suami pulang dari terawikh...
No comments:
Post a Comment