sebenarnya x susah nak buat ayam percik walopon rumah kite berlantaikan bumbung dan berbumbungkan lantai rumah orang lain...
meh sini nak share resipi percik kelantan yang diurbankan mengikut kondisi warga KL yg mostly rumahnya takder laman nak bakar @ panggang ayam percik ni...
memula ayam tu basuh sampai pucat ;p... gaul garam, kunyit, bawang putih dan halia...
then rebus bersama santan dan air. rebus sampai masak yer... dah masak, setel dulu pasal ayam ni... kite buat kuah perciknya pulak.
untuk kuah percik tu, blend kan bahan2 diatas sampai lumat. kalo dah over rajin, leh tumbuk kasik retak lantai... hu3...
masukkan bahan2 yg di blend tadi ke dalam santan + air, letak cili boh atau cili giling sesudu, garam dan dula. juga jangan lupa letakkan sekeping dua asam keping. kacau di atas api hingga menggelegak.
dah siap kuah n ayam rebus tadi... masa untuk memanggang versi KL...
tarrraaaaaaaaaaaa...
senangkan?!
dah siap... hidangkan dan dah boleh makan secara rakus sebab sangat sedap! hehehhee...
9 comments:
balik nak try buat, lama teringin nie..hihi
ina...
mksd sy yg soalan ina xphm tu.. aym percik nie nak panggang gak ke kat oven ato msk ats kuali jew
lengkuas xyh letak ke?
luv:
ina masuk dlm kuali panggang atas dapur jer...
anon:
saya x letak
nak tnye..
after ayam tu da msk, ketepikan.
pstu bhn2 yg da blend tu msukkan dlm air yg da d gunekn ntuk rebus ayam td kan?
Hi Kak,
Kalau guna 1 ekor ayam, berapa banyak garam, kunyit, bawang putih dan halia untuk memerap?
TQ
Hi Kak,
Kalo masak 1 ekor ayam, berapa banyak sukatan untuk bahan memerap i.e. garam, kunyit, bawang putih dan halia?
TQ
Hi Kak,
Kalo masak 1 ekor ayam, berapa banyak sukatan bagi bahan memerap i.e. garam, kunyit, bawang putih dan halia?
TQ
Hi Kak,
Kalo I masak 1 ekor ayam, berapa banyak sukatan untuk bahan perap i.e. halia, bawang putih, garam dan kunyit?
TQ
Post a Comment