jawapannya: yer pahit kalo x pandai buat... tapi kalo kena gaya... hmmmmm... brad pit lalu pon x heran... lg pon brad pit dah tua... dh x ensem... he3
k, petua xnak peria pahit:~
potong peria nipis-nipis... pastu uli dgn garam. peringatan: jgn basuh dulu!uli la sampai semua air peria tu keluar.
uli > buang air > uli lagi > buang air lagi... sampaila air peria tu kering. nak mkn sedap harus susah payah sikit... sikit jer pown... dah siap semua br basuh peria tu.
k, setel pasal peria erk... dah x pahit dah pown...
bahan2 untuk buat kerabu peria...
- peria yg dah siap di uli dgn garam
- ikan rebus - buang tulang - goreng tanpa minyak sampai kering
- kelapa parut - goreng smp garing tp jgn smp hangus. :)
- seulas bawang merah saiz besar cam
dottiebawang besar + beberapa bijik cili api kaler merah berahi - tumbukkan - limau nipis
- santan - x abes pon sepeket tu aku guna... pandai2la agak...
cara buat:
- santan tu panaskan kejap sebab kalo beli kat kedai takut santan tu x berapa nak fresh, nanti kerabu cpt basi. kalo korang beli yg btol2 baru lps perah dan yakin dgn tahap kesegaran dia, xyah panaskan... lagi sedap. tapi sebab aku nyer santan hari x nampak pun org perah, aku andaikan santan tu x berapa nak fresh. so aku panaskan... panas sampai xder la menggelegak... pastu sejukkan. diingatkan... tunggu sampai santan sejuk.
- kemudian gaulkan segala bahan + peria + santan + perah limau.
- sesuaikan rasa.. maksudnya buhla garam kalo x masin tapi ingat, tadi kowrang uli peria tu ngan garam. mungkin masin dari peria tu dah cukup tp kalo x cukup masin, tambahla lagi garamnya... boleh buh pak aji kalo rase rambut byk sgt kat kepala wak menyemak jer... kite kasik gugur brg selai dua aper kesah yer? hehhehehe...
- petua dr dapur cik kaki:~ jgn letak gula kalo msk kerabu mcm ni sebab nanti rasenya 'memek' (bahasa kelantan ni... bahasa kamus DBP aku sendiri x pasti)
#suka sgt citer Dottie... :)
2 comments:
yang last tu buat kelakar.."memek"..hahaha..manis memek
lama dah tak dengar ayat tu...yg selalu disebut arwah nenek dulu..
wahhh!!!!xsangka peria pun blh buat kerabu. akak selalu goreng@celur je cicah budu. nak try la. blh ye?
Post a Comment